Με την κατάθεση ερώτησης το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να αναδείξει ως εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση.
Με την μετονομασία παράνομα εισαγομένων προϊόντων κτηνοτροφίας και γεωργίας, που δεν έχουν περάσει τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, τίθεται σε απόλυτο κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Παράλληλα ζημιώνονται οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι που τηρούν υψηλές προδιαγραφές παραγωγής και ελέγχου προς όφελος επιτηδείων που κτηνοτρόφοι με κίνδυνο τη δημόσια υγεία, βαφτίζοντας και τιμολογώντας ως ελληνικά προϊόντα που έχουν προέλθει από άγνωστη προέλευση.
Παραγωγοί και ιδίως κτηνοτρόφοι, ζητούν να συμμετέχουν στους ελέγχους, οι οποίοι πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά δυο μήνες.
Δείτε την ερώτηση:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
1)Αγροτικής Ανάπτυξης, κο Μαυρουδή Βορίδη
2) Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκούρα
3) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη
4)Υγείας, κο Βασίλειο Κικίλια
Θέμα: «Ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων»
Κύριοι Υπουργοί,
Σάλο προκαλούν σε ολόκληρη τη χώρα, τα τελευταία χρόνια, οι μαζικές ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, τα οποία μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων απειλούν την δημόσια υγεία.
Συγκεκριμένα, καθημερινό είναι το φαινόμενο όπου τόνοι αγροτικών προϊόντων προερχόμενα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακινούνται στην ελληνική αγορά φέροντας ελληνική ταυτότητα.
Οι περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και διαρκούς παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας είναι πολυάριθμες με ευθεία οικονομική ζημία των Ελλήνων παραγωγών καθώς τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα. Επιπλέον, εξαπατώνται οι καταναλωτές, καθώς τα προϊόντα που πωλούνται ως ελληνικά τιμολογούνται και ως ελληνικά με αποτέλεσμα η τιμή να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική ποιότητά τους.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος καθώς τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τα οποία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχουν απαγορευθεί ως επιβλαβή.
Παρόλο που ο ΕΦΕΤ έχει ξεκινήσει ήδη να εντατικοποιεί τις παρεμβάσεις του και να δίνει στη δημοσιότητα παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων προκειμένου να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται χαρακτηρίζονται μάλλον ανεπαρκείς. Παραγωγοί και ιδίως κτηνοτρόφοι ζητούν να συμμετέχουν και αυτοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τονίζουν ότι οι έλεγχοι πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά δύο μήνες.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τους ελέγχους, την προστασία των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών από τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων;
2.Πώς το Υπουργείο διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διακίνηση εδώδιμων προϊόντων τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με τη χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Απόστολος Πάνας
Κώστας Σκανδαλίδης
Μιχάλης Κατρίνης
Ανδρέας Πουλάς
Νάντια Γιαννακοπούλου
Χρήστος Γκόκας
Αχμέτ Ιλχάν
Βασίλης Κεγκέρογλου
Χαρά Κεφαλίδου
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ευαγγελία Λιακούλη
Γεώργιος Μουλκιώτης
Μπαράν Μπουρχάν
Γεώργιος Φραγγίδης