Παύλος Γερουλάνος: Δημοκρατία χωρίς εκπτώσεις χωρίς αστερίσκους η μόνη λύση για το ΠΑΣΟΚ

0

Σε όσα είπε η Φώφη Γεννηματά στην εισήγησή της σε συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, περιγράφοντας στην πραγματικότητα ότι η ίδια μεγάλωσε μέσα στο κόμμα, απάντησε ο Παύλος Γερουλάνος, εστιάζοντας στις αρχές και αξίες του κόμματος στο οποίο ανήκει και του οποίου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία.

Διαβάστε σημεία της παρέμβασης του Παύλου Γερουλάνου στη Γραμματεία ΚΟΕΣ ΠΑΣΟΚ
«Αντίθετα από την Πρόεδρο εγώ δεν ερχόμουν στο ΠΑΣΟΚ μετά το σχολείο. Δεν γνώρισα τον Ανδρέα Παπανδρέου ούτε τα άλλα παλιά στελέχη. Δεν είμαι εδώ διότι σέβομαι τη μνήμη τους αλλά επειδή πιστεύω σε αυτά που πίστευαν.

Τους γνώρισα από τα κείμενά τους. Και τα κείμενά τους είχαν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Έγραφαν 100 άνθρωποι αλλά ήταν σαν να μιλούσε ένας.
Γιατί; Διότι τα κείμενά τους απέρρεαν από αρχές και αξίες.
Ποιες; Ότι ο εχθρός δεν είναι εδώ μέσα. Είναι εκεί έξω. Και αφορά τα προβλήματα της κοινωνίας.
Ότι ο ιδεολογικός αντίπαλος είναι η δεξιά συντήρηση.  Και η εμμονή της ότι ο πλούτος που παράγεται στην κορυφή θα στάξει κάποια στιγμή κάτω.
Ότι ο πολιτικός αντίπαλος είναι η αριστερή συντήρηση.  Και η μανία της να τα ελέγχει όλα μέσα από ένα κεντρικό πολιτικό σύστημα.
Αλλά ο μεγαλύτερος αντίπαλος ήταν το συναίσθημα που ένιωθε ο Έλληνας ότι δεν έχει φωνή που μετράει. Ότι δεν αξίζει να συμμετέχει.
Μόνο αντίδοτο σε αυτό ήταν η πραγματική δημοκρατία. Ο διάλογος. Η σύνθεση απόψεων. Χωρίς εκπτώσεις χωρίς αστερίσκους.
Και το πίστευαν αυτό διότι δεν έφτιαχναν κόμμα. Έφτιαχναν Παράταξη.  Έφτιαχναν Κίνημα.
Στην ίδια κατάσταση είναι ο χώρος μας τώρα. Έχουμε τους ίδιους αντίπαλους με τις ίδιες νοοτροπίες. Και πρέπει να συνθέσουμε και να φτιάξουμε Παράταξη.
Θα έλεγαν λοιπόν ποτέ αυτοί οι παλιοί «δεν πρέπει να έχουμε δημοκρατία διότι η δημοκρατία οδηγεί στην εσωστρέφεια;» Ποτέ.
Θα έλεγαν ποτέ οι παλαιότεροι ότι «δεν πρέπει να έχουμε δημοκρατία διότι δεν έχουμε χρόνο
Ή «ότι δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε δημοκρατία διότι δεν έχουμε χρήματα
Πώς θέλετε να τα πούμε αυτά τα πράγματα εκεί έξω; Πώς θέλετε να πούμε ότι οι αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ δεσμεύουν το ΠΑΣΟΚ; Πώς θέλετε να πούμε ότι οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ;
Ξεχνάτε γιατί φτιάχτηκε το ΚΙΝΑΛ; Για να μαζευτούν όλοι όσοι μετά έφυγαν.
Και ακόμα το συζητάμε; Γιατί; Και τώρα τους λέμε ότι μας δεσμεύουν αυτά τα συνέδρια; Ή, χειρότερα, συνέδρια διορισμένων;
Το θέμα ήταν πάντα να χτίσουμε Παράταξη πάνω σε ιδεολογική σύγκλιση και τώρα λέμε ότι μας δεσμεύουν συνέδρια που η ίδια η ιστορία τα έκανε να πάψουν να έχουν πολιτική υπόσταση;
Άκουσα ότι τα κάναμε όλα αυτά χάριν της «διαφορετικότητας» που θέλαμε να αναδείξουμε στο ΚΙΝΑΛ. Μα αυτό ακριβώς δεν διασφαλίζει η δημοκρατία; Τη διαφορετικότητα;
Ποτέ δεν ακούς τέτοια πράγματα σε πολιτικούς χώρους που ευελπιστούν να γίνουν Παρατάξεις. Οι Παρατάξεις δεν φοβούνται τη δημοκρατία. Τρέφονται από αυτήν.
Να τα δεχθώ όλα. Το πρόβλημα των χρημάτων. Το πρόβλημα του χρόνου. Το πρόβλημα της δυαρχίας. Αλλά να δεχθώ εκπτώσεις στη δημοκρατία με κυνικές δικαιολογίες;  Δεν μπορώ να το δεχθώ και κανείς μας δεν πρέπει.
Άρα: Οφείλουμε ένα συνέδριο ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ. Σε εμάς, στον χώρο, στην Ελληνική Κοινωνία.
Ένα συνέδριο που θα ανοίξει θέματα:

  • Στρατηγικής, μιας που η στρατηγική των «προσωπικοτήτων» έδειξε τα όριά της,
  • Θέσεων και Προτάσεων, ώστε να αναδείξουμε τις διαφορές μας με τη Δεξιά και Αριστερή Συντήρηση
  • Και Καταστατικού, διότι θα συμφωνήσω με την κριτική που άκουσα πριν.

Και εγώ στήριξα την εκλογή Προέδρου από τη βάση. Και τη στηρίζω. Αλλά φάνηκε η αδυναμία μιας τέτοιας απόφασης και η ζημιά που κάνει στα όργανα. Περισσότερη, λοιπόν, δημοκρατία και στα όργανα.
Άκουσα ακόμα και την απόλυτα κυνική άποψη της ανάγκης του Συνεδρίου για λόγους λογιστικούς. Μπορώ να γίνω πιο κυνικός και από τους κυνικούς.
Προσωπικά, πιστεύω ότι ένα δυνατό ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ. Άρα. πιστεύω ότι ή το κλείνουμε ή του δίνουμε αξία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλά και κυνικά να το δούμε, αντί να κλείνετε το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον αξιοποιήστε το.
Ο Τσίπρας λέει παντού ότι θέλει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια. Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο πιο δυνατή είναι η εικόνα που αυτός βγάζει προς τα έξω; Προφανώς δεν το εννοεί.
Και προσωπικά αν ήμουν από τους ΠΑΣΟΚους που έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ θα έβρισκα πολύ προσβλητικό να μου λένε: «Τώρα βγείτε από το δωμάτιο διότι εμείς του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσουμε αν και πόσο σας θέλουμε και θα σας φωνάξουμε όταν αποφασίσουμε».
Αλλά η εικόνα η δική μας να συζητάμε με τόσο επιμονή ότι είναι καλύτερες οι συνοπτικές διαδικασίες διότι δεν αντέχουμε περισσότερη δημοκρατία είναι εικόνα προσβλητική για όλους μας».

Share.

Comments are closed.