Η πρόταση της ΝΔ για την ψήφο αποδήμων – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

0

Κατατέθηκε στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 51 που αφορά στην ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων.
Με βάση την πρόταση αναθεώρησης οι προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι:

  • Η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου,
  • Ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή
  • Η παρουσία για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν.

Επίσης με την αναθεώρηση του άρθρου 51 προβλέπεται ότι ορισμένες θέσεις από τους βουλευτές επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από Έλληνες της διασποράς. Ακόμα καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού.
Η αναθεώρηση του άρθρου 51 κρίθηκε αναγκαία προκειμένου και ο νόμος πως στη συνέχεια θα ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι απολύτως συνταγματικός.

Αναλυτικά αναφέρει η πρόταση της ΝΔ:
Η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Άρθρο 54 αφορά την προσθήκη νέας παραγράφου 4 ως εξής:
«4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Share.

Comments are closed.