Βουλή: Εξαιρέθηκαν Τζανακόπουλος και Πολάκης από την Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο

0

Εξαιρέθηκαν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη το μείζον πλέον είναι πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη στην επόμενη συνεδρίαση, όπου θα καταθέσει ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος δεν κατέθεσε σήμερα.
Να σημειωθεί ότι υπέρ του αιτήματος εξαίρεσης ψήφισαν 16 μέλη από την ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, το ΚΚΕ καταψήφισε και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».
Κανονικά μετά την απόφαση αυτή θα πρέπει να οριστούν αντικαταστάτες ως μέλη της επιτροπής στη θέση του Δ.Τζανακόπουλου και του Π. Πολάκη. Αυτή την ώρα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι ακραίες φωνές που λένε ότι δεν θα αντικατασταθούν και θα παραστούν πάλι οι Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας να ακούγεται να λέει μετά το τέλος της συνεδρίασης «θα είμαστε εδώ, τι θα κάνουν θα φέρουν τη Φρουρά;»
Από την άλλη υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι διαρκώς παρών και να καταγγέλλει τις διαδικασίες.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβούλιου της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010
Η Νέα Δημοκρατία πάντως κατέθεσε γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010, που δικαιώνει το αίτημα εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την σύνθεση της προανακριτικής εγκλωβίζοντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην ακραία αλλά προσχηματική ρητορική.
Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου, που κατατέθηκε, ανέφερε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής.
Υπενθυμίζουμε ότι στην εξεταστική, τότε ,για το Βατοπέδι η εμπλοκή προέκυψε από την συμμετοχή των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη οι οποίοι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες σε άλλη διαδικασία για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα υποστηρίζει ότι το αίτημα εξαίρεσης είναι παράνομο και αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, τότε είχε ψηφίσει υπέρ της εξαίρεσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί ζητείται η εξαίρεση Πολάκη & Τζανακόπουλου
Υπενθυμίζουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής, από την προηγούμενη εβδομάδα, είχε θέσει ζήτημα για την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς προτείνονταν ως μάρτυρες στην έρευνα για το εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών και εάν τους πίεσε, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis.
Ο Παύλος Πολάκης, που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είχε προταθεί ως μάρτυρας για την επίμαχη δήλωσή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του θα πάρει και πάλι τις εκλογές αν κάποιος μπει φυλακή. Τη δήλωσή του αυτή, η οποία έβαλε κατά καταχραστών δημοσίου χρήματος που δεν έχουν τιμωρηθεί από τη δικαιοσύνη, η ΝΔ και το Κίνημα της Αλλαγής ερμηνεύουν ως προαναγγελία διώξεων των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο κ. Πολάκης καλούνταν ως μάρτυρας για δήλωσή του ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της NOVARTTIS που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν».
Επίσης ο Παύλος Πολάκης έχει πει, πριν από τις δηλώσεις του, πως είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν πρώτα στην Αμερική όσα στοιχεία είχαν για τις αθέμιτες πρακτικές της NOVARTIS και στη συνέχεια κατέθεσαν και στην Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που ασκούσε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προταθεί ως μάρτυρας επειδή τον Φεβρουάριο του 2018, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα Κυριακάτικων Εφημερίδων, σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η ελληνική δικαιοσύνη για το σκάνδαλο NOVARTIS. Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τότε από το Γραφείο του κ. Τζανακόπουλου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες ενώ ο κ. Τζανακόπουλος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού. Η παρουσία του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο είχε ξεσηκώσει τότε πληθώρα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν καταγγείλει απροκάλυπτη προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη.

Τι αναφέρει εκείνη γμωμοδότηση
Σύμφωνα λοιπόν με την γνωμοδότηση τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής συμφώνησαν, τότε,  ομόφωνα πως «κατ’ εφαρμογή της αρχής της αμεροληψίας η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι επιτάσσεται ο αποκλεισμός ή η εξαίρεση των προσώπων που εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, όπως είναι εκείνοι που εξετάσθηκαν ως μάρτυρες σε διαδικασία με αντικείμενο την διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι ότι πρόσωπα που προτείνονται να κληθούν ως μάρτυρες ή καλούνται ως μάρτυρες ενώπιον εξεταστικής επιτροπής, εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, οπότε σύμφωνα με την αρχή της αμεροληψίας, ιδρύεται λόγος εξαίρεσής τους από την άσκηση των καθηκόντων του μέλους της επιτροπής. Η απάντηση στο τρίτο ερώτημα είναι ότι υπόνοιες μεροληψίας εγείρονται και για τους διατελέσαντες στο αξίωμα του Υπουργού, των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονται στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής».

Όλγα Γεροβασίλη: Πολιτική μεθόδευση του Μητσοτάκη 
Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτή, ανέφερε απόψε η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στην απόφαση εξαίρεσης των Τζανακόπουλου και Πολάκη Η κ. Γεροβασίλη κατηγόρησε για πολιτική μεθόδευση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και προανήγγειλε πρωτοβουλίες «για να συνειδητοποιήσουν οι εμπνευστές ότι διαπράττουν κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα».
«Η σημερινή απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξαιρέσει από τις εργασίες της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη, αποτελεί πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Πρόκειται για μια πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής
», δήλωσε ειδικότερα η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε:
«Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της.
Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο.
Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές.
Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα.
Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί
».

Δείτε την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβούλιου της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010

Share.

Comments are closed.