Πίνακας κρεμασμένος στην κουζίνα ενός σπιτιού πουλήθηκε σε δημοπρασία 24εκ. ευρώ

0

Ο πίνακας αυτός ήταν φιλοτεχνημένος από τον Ιταλό ζωγράφο Τζοβάνι Τσιμαμπούε, σε βυζαντινή τεχνοτροπία, η οποία κυριάρχησε στην πρώιμη μεσαιωνική ιταλική ζωγραφική.
Βρισκόπταν μέχρι πρόσφατα ήταν κρεμασμένος σε ένα τοίχο στο διάδρομο που ένωνε την κουζίνα με την τραπεζαρία ενός σπιτιού μιας ηλικιωμένης γυναίκας στην Κομπιέν (Compiègne) της Βόρειας Γαλλίας.
Το εκπληκτικό είναι ότι η ιδιοκτήτρια πίστευε ότι είναι μια παλιά θρησκευτική εικόνα με μικρή αξία, μέχρι που κάλεσε τους ειδικούς για μια εκτίμηση και εκείνοι διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα πίνακα του Τσιμαμπούε.
Για να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του πίνακα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές στο έργο με χρήση υπέρυθρου φωτός ώβστε να προσδιοριστούν οι ομοιότητες με άλλα έργα του Ιταλού ζωγράφου Τσιμαμπούε, γνωστού και ως Τσέννι ντι Πέπο (Cenni di Pepo).

Ποιος ήταν ο Τσιμαμπούε
Ο Τσιμαμπούε, ήταν Ιταλός ζωγράφος με καταγωγή από τη Φλωρεντία και ήταν γεννημένος το 1240.

Θεωρείται ο τελευταίος σημαντικός Ιταλός καλλιτέχνης που ακολούθησε τη βυζαντινή τεχνοτροπία, η οποία κυριάρχησε στην πρώιμη μεσαιωνική ιταλική ζωγραφική. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά που φιλοτέχνησε, ενώ ο ίδιος θεωρείται ως ο καλλιτέχνης που ανακάλυψε τον Τζιότο του οποίου υπήρξε πιθανά δάσκαλος. Το έργο του έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν μεταγενέστεροι ζωγράφοι, όπως ο Τζιότο και ο Ντούτσιο, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Ο σύγχρονός του Δάντης εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του και τον είχε κατατάξει ανάμεσα στους μείζονες Ιταλούς ζωγράφους της εποχής.

Η δημοπρασία ρου πίνακα
Η δημοπρασία του πίνακα έγινε στο Σενλί, κοντά στο Παρίσι, και όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Acteon.
Το ανυπόγραφο αυτό έργο, που εκτιμήθηκε αρχικά για 4 έως 6 εκατομμύρια, είναι φιλοτεχνημένος σε ξύλο λεύκας και τιτλοφορείται «Ο εμπαιγμός του Χριστού» με διαστάσεις 25,8 εκατοστά επί 20,3 εκατοστά. 

Αυτό το σπάνιο αριστούργημα πουλήθηκε έναντι 19,5 εκατομμυρίων Ευρώ και αν συμπεριλάβουμε και τους φόρους τότε η αξία του έφτασε τα 24 εκατομμυρία Ευρώ. Φυσικά ο αγοραστής του πίνακα παρέμεινε ανώνυμος, ενώ είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που έβγαινε σε δημοπρασία πίνακας του Τσιμαμπούε.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Angelique Chrisafis αγγλικής εφημερίδας The Guardian με τίτλο «Renaissance painting found in kitchen in France sells for €24m» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.