Νεκρός ο αρχηγός του ISIS μετά από επιχείρηση των ΗΠΑ

0

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι είναι νεκρός, ενώ αναμένεται μια «σημαντική ανακοίνωση» από τον Ντόναλντ Τραμπ σήμερα.
Ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι σκοτώθηκε μετά από έφοδο του αμερικανικού στρατού χθες στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας και άλλη μία πηγή, που επικαλείται το CNN. Πάντως και οι δυο πηγές επισημάνουν ότι η αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση, μόλις ολοκληρωθούν το τεστ DNA και τα βιομετρικά τεστ.
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο άμυνας, φαίνεται πως ο Μπαγκντάντι ενεργοποίησε ένα γιλέκο με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια της εφόδου. Η CIA βοήθησε στον εντοπισμό του αρχηγού του ISIS, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Πρώτο το Newsweek είχε μεταδώσει ότι εκτιμάται πως ο Μπαγκντάντι είναι νεκρός, ενώ ο Λευκός Οίκος προανήγγειλε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σήμερα. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο CNN ότι η ανακοίνωση έχει σχέση με τα εξωτερικά ζητήματα.

Ποιος είναι ο αρχηγός του ISIS
Ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, αρχηγός του ISIS, κρύβεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, από το μέσο του Ισλαμικού Κράτους al-Furqan έδειχνε έναν άνδρα που υποτίθεται ότι ήταν ο Μπαγκντάντι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε από τον Ιούλιο του 2014, όταν είχε μιλήσει στη Μοσούλη.
Τον Φεβρουάριο του 2018 πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο αρχηγός του ISIS είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που είχε γίνει το 2017 και ότι είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης για έως και πέντε μήνες εξαιτίας των τραυμάτων του.
Ο Μπαγκντάντι, ηλικίας 47 ή 48 ετών, όπως πιστεύεται, ανέλαβε τα ηνία του ISIS το 2010 και οδήγησε την τρομοκρατική οργάνωση στην κατάκτηση τεράστιων εκτάσεων στο Ιράκ και τη Συρία. Τρία χρόνια αργότερα, το ISI ανακοίνωσε την απορρόφηση μιας οργάνωσης που υποστηρίζεται από την αλ Κάιντα στη Συρία και ο Μπαγκντάντι δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα είναι γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS). Κήρυξε το παγκόσμιο χαλιφάτο του το 2014 στη Μοσούλη στη διάρκεια της μοναδικής γνωστής δημόσιας εμφάνισής του ως ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους». Υπό την ηγεσία του το ISIS απέκρουσε τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ κατακτώντας μεγάλα, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου εδάφη, όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Τραμπ: Μόλις συνέβη κάτι πολύ μεγάλο
Λίγο προτού κυκλοφορήσουν οι πρώτες πληροφορίες ότι ο αρχηγός του ISIS είναι νεκρός, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει ένα λακωνικό tweet. «Μόλις συνέβη κάτι πολύ μεγάλο!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

  • Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ των δημοσιαγράφων James LaportaTom O’connor και Naveed Jamali με τίτλο «TRUMP APPROVES SPECIAL OPS RAID TARGETING ISIS LEADER BAGHDADI, MILITARY SAYS HE’S DEAD», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.