Τι είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου μέσα το καφέ τσαντάκι που δεν αποχωριζόταν ποτέ

0

Το σήμα-κατατεθέν του Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε το μικρό καφέ τσαντάκι του (ανάμεσα σε άλλα), πριν ξεκινήσουν οι περιπέτειες με την καρδιά του και την επιβάρυνση της υγείας του.
Είναι από όλους αποδεκτό ότι ο Ανδρέας, ο επικοινωνιακός, ο χαρισματικός και ο μυημένος στον δυτικό τρόπο σκέψης εξαιτίας της μακρόχρονης παρουσίας στο εξωτερικό, ένιωθε ιδιαίτερα άνετα ανάμεσα στους μεγάλους ηγέτες της εποχής, χωρίς να έχει το παραμικρό κόμπλεξ λόγω του ότι ο ίδιος ήταν ο πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας σαν την Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία αντιμετωπιζόταν με ιδιαίτερη καχυποψία από τους τότε ηγέτες της Ευρώπης, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ήταν 3 Δεκεμβρίου 1984 τότε που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο των εργασιών συνόδου κορυφής της τότε ΕΟΚ. Η τύχη τα έχει φέρει έτσι ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάθεται δίπλα στην «Σιδηρά Κυρία» βρετανικής πολιτικής, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, με την οποία –ιδεολογικά- τον χώριζε ένα πραγματικό χάος.
Τότε εκείνη στρέφει το βλέμμα σε εκείνο το μικρό καφέ τσαντάκι, που ο Ανδρέας έχει μπροστά του. Χωρίς να καταφύγει σε πλάγιους τρόπους διερεύνησης, τον ρωτά ευθέως τι έχει μέσα, ενώ σπεύδει να αναρωτηθεί μεγαλόφωνα μήπως βρισκόταν κρυμμένο κάποιο μαγνητόφωνο με το οποίο θα κατέγραφε τις συνομιλίες τους.
Κάποιος άλλος στη θέση του ίσως να προτιμούσε να αφήσει να αιωρείται αχλή μυστηρίου γύρω από το αξεσουάρ του, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να απαντήσει με την ίδια ευθύτητα, δοκιμάζοντας παράλληλα τα αντανακλαστικά της Θάτσερ. «Ανοίξτε να το δείτε» της απάντησε κι εκείνη χωρίς να χάσει χρόνο ακολουθεί την προτροπή του!
Αυτό που αντίκρισε ήταν κάτι που δεν περίμενε και δεν είχε και την παραμικρή σχέση με συσκευές παρακολούθησης, όπως φοβόταν. Εκεί μέσα ο Παπανδρέου έκρυβε τα σύνεργα για ένα από τα μεγάλα πάθη του. Το κάπνισμα.
Μέσα στο τσαντάκι ήταν όλα τα σύνεργα που χρειαζόταν για να ικανοποιήσει τα γούστα του. Η Θάτσερ έβγαλε από το τσαντάκι δύο τσιμπούκια (αγγλικής κατασκευής μάλιστα), πάνω στα οποία ήταν σκαλισμένο σε χρυσό το μονόγραμμά του, τον αναπτήρα του και τον καπνό μάρκας  Erinmore. Το… μυστικό (ή μάλλον ένα από τα μυστικά) του Ανδρέα Παπανδρέου είχε μόλις αποκαλυφθεί!

Share.

Comments are closed.