Με την ονομαστική ψηφοφορία έκλεισε η έντονη συζήτηση στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο πέρασε με 165 ψήφους. Κατά ψήφισαν 122. Συνολικά ψήφισαν 287 βουλευτές
Τι λέει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» αλλάζει το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα.:
- Δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.
- Δημιουργεί τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, δηλαδή μια ηλεκτρονική βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως π.χ. οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.
- Επιταχύνει αναθέτοντας σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων (αυτή τη στιγμή λιμνάζουν 2.500 φάκελοι) που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Το κράτος θα ασκεί ελεγκτικό ρόλο.
- Επισπεύδει την αδειοδότηση για κεραίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς, ειδικά σε δίκτυα 5G και ανοίγει το δρόμο για πάρκα κεραιών με αυστηρές πρόνοιες για τη δημόσια υγεία.
- Θέτει δικλείδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας που στερεί μισή μονάδα του ΑΕΠ ετησίως.
- Θεσμοθετεί Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και την (προαιρετική) ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που είδαμε και πρόσφατα, λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς χωρίς να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη βάση εγγεγραμμένων μελών. Να υπάρξει δηλαδή περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο.
- Επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία με τη θέσπιση των ηλεκτρονικών δικογράφων και τηλεσυνδριασεων στη διοικητική δικαιοσύνη που είναι πιο ώριμη σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων να υποδεχθεί σύγχρονες ψηφιακές λύσεις.
- Καταργεί τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» που επιβαρύνουν χρονικά και οικονομικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες των μεταποιητικών δραστηριοτήτων ενώ έχουν υποκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια από την πληρέστερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Επικριτικά απέναντι στο νομοσχέδιο στάθηκαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης.
Τσίπρας: Τα ρουσφέτια μετατρέπονται σε άρθρα και τροπολογίες
«Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι “Το ωραίο μου πλυντήριο”. Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση…», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο εξυπηρετεί «φίλους, πελάτες και χορηγούς» της κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο θα μείνει στην Ιστορία τόσο για τη στροφή προς τα πίσω, όσο και για τις χαριστικές τροπολογίες, είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι ολοκληρώνεται η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γεννηματά: Νομοσχέδιο βαθιάς συντηρητικής αντίληψης
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της λέει «όχι» επί της αρχής, γιατί δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας και δε δημιουργεί δυναμική για την υπέρβαση της κρίσης. «Αντίθετα», όπως είπε, «υπηρετεί λογικές που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών και αδύναμων, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».
Κουτσούμπας: Νομοσχέδιο γη και ύδωρ στους λίγους
«Ότι είναι χρήσιμο για το μεγάλο κεφάλαιο, είναι και νόμιμο», για την κυβέρνηση. «Είναι η λογική του κεφαλαίου, την οποία πιστά υπηρετείτε», σημείωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την παράλληλα, ότι πλέον «προσπαθεί να υφαρπάξει και την κοινωνική συναίνεση, χρησιμοποιώντας άσχετα μεταξύ τους παραδείγματα».
Βελόπουλος: Συμφωνείτε σε όλα και κάνετε ψευτοαντιδικίες την ώρα των δελτίων ειδήσεων
Για «ψευτοαντιδικίες που γίνονται την ώρα των δελτίων ειδήσεων για να παίξουν τις ατάκες στα δελτία ειδήσεων», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Μας λέτε που διαφωνείτε αλλά δεν μας λέτε που συμφωνείτε. Να σας πω πού συμφωνείτε εσείς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνείτε σε Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, λαθροεισβολείς και οικονομία. Άρα συμφωνείτε σε όλα», πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις που είχαν προηγηθεί.