Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ αρχές Νοεμβρίου

0

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Πως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά συγκαλεί την επόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελείται από τη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και τους βουλευτές και ευρωβουλευτές που είναι μέλη του
Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι να εισηγηθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της ΚΟΕΣ την επόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του συνεδρίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από την Πολιτική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, η οποία μετατίθεται κατά δύο εβδομάδες, για τις 6-8 Δεκεμβρίου. Ως γνωστόν, το αίτημα για διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ έχει τεθεί επιτακτικά από τον Παύλο Γερουλάνο και άλλα στελέχη τον τελευταίο καιρό και με τις επικείμενες αποφάσεις το ζήτημα διευθετείται.

Γιατί η Γεννηματά πάει σε Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να πάει σε Συνέδριο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ως όφειλε, προχωρά στο συνέδριο που έπρεπε να έχει γίνει από τον περασμένο Ιούνιο, το οποίο είχε πάρει αναβολή για έξι μήνες.

Είναι γνωστό ότι εκλογές της 7ης Ιουλίου, το ΚΙΝΑΛ κατετάγη τρίτη δύναμη με ποσοστό άνω του 8% – παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις – ενώ υπήρξαν και τροχιοδεικτικά βλήματα αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει ότι για τον ίδιο το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό όπως και ότι ΠΑΣΟΚ χωρις ΚΙΝΑΛ υπάρχει, ΚΙΝΑΛ χωρίς ΠΑΣΟΚ όμως όχι.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι γνωστό ότι τα έχει «σπάσει» με την Φώφη Γεννηματά.
Οι Νίκος Παπανδρέου και Παύλος Γερουλάνος έθεσαν θέμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ο κ. Γερουλάνος δήλωνε έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου κάτι που η ίδια η κ. Γεννηματά είχε απορρίψει δημοσίως – και μάλιστα ανήμερα της 3ης Σεπτέμβρη –εξηγώντας ότι δεν θέλει το κόμμα να είναι «μπαταχτσής».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόσφατα στελέχη οι Κεγκέρογλου και Σαλαγιάννης είχαν καλέσει τον Παύλο Γερουλάνο στη Χ. Τρικούπη για να του εξηγήσουν γιατί είναι αδύνατη η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Φυσικά οι λόγοι είναι οικονομικοί, δεδομένου ότι τα συσσωρευμένα χρέη είναι ο βασικός λόγος που οδήγησε στην «πατέντα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αρχικά και του Κίνημα Αλλαγής στη συνέχεια.
Σε όλα αυτά τα σχήματα, εν προκειμένω, σήμερα στο ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ως συνιστώσα δύναμη αλλά δε δεύτερο πλάνο.
Έτσι το ΠΑΣΟΚ να είναι ο κύριος πόλος του Κινήματος Αλλαγής καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μελών και των στελεχών του προέρχεται από αυτό, όμως δεν βγαίνει μπροστά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, αποφασίστηκε τα κόμματα-συνιστώσες (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ κλπ) να αδρανοποιήσουν τα όργανά τους και πλέον να εκπροσωπούνται από ενιαία όργανα του ΚΙΝΑΛ.

Δεδομένης της διεξαγωγής του συνεδρίου προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1. Τι είδους συνέδριο θα είναι;
Το συνέδριο θα είναι έκτακτο αλλά θα πάρει ζωτικής σημασίας αποφάσεις. Το βασικότερο είναι ότι θα ψηφίσει νέο καταστατικό, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία θα ορίσει τι θα συμβεί από εδώ και πέρα με όλα τα ζητήματα.

Αυτό το νέο καταστατικό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το βασικό στρατηγικό όπλο της κ. Γεννηματα. Μπορεί η πλειοψηφία να θέσει τέτοιους όρους στο καταστατικό που να καθιστούν αδύναμη οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της προέδρου. Ο απλούστερος όρος μπορεί να είναι: αποκλείεται η διαρχία (άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλος του ΚΙΝΑΛ) επομένως όσο είναι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάποιος να παραμένει και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

2. Ποια θα είναι η σύνθεση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ;
Η σύνθεσή του θα αποτελείται πιθανότατα από τους ήδη εκλεγμένους συνέδρους στους οποίους έχει φυσικά πλειοψηφία η Φώφη Γεννηματά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για όσους αμφισβητούν τη Φώφη και μιλούν για «στημένο σώμα» συνεδρίου. Το αντεπιχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι δεν γίνεται να αγνοηθούν τα χιλιάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήθηκαν στις ουρές για να εκλέξουν συνέδρους.

3. Θα τεθεί θέμα ηγεσίας;
Ο Παύλος Γερουλάνος έχει δηλώσει ήδη πως «αν κάποια πράγματα δεν γίνουν σωστά στον χώρο, μια αλλαγή ηγεσίας μπορεί να τα λύσει». Είχε προσθέσει πάντως ότι «η ουσία δεν πρέπει να είναι ένα αιματοκύλισμα προσωπικό. Πρέπει να είναι μια πολιτική διαδικασία την οποία αν την κάνει καλά η ηγεσία του χώρου δεν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας».

4. Τι αποφάσεις θα πάρει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;
Ο βασικός στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι ένας: «Στο συνέδριο θα επιβεβαιώσουμε τη στρατηγική μας επιλογή ότι προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ ζωντανό, αλλά εντός του πλαισίου που ήδη έχουμε αποφασίσει στο Κίνημα Αλλαγής. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση (απόσχιση του ΠΑΣΟΚ από το Κίνημα Αλλαγής, κλπ) προφανώς μπορεί να τεθεί στο σώμα του συνεδρίου και το συνέδριο, δημοκρατικά, θα αποφασίσει» λένε στενοί της συνεργάτες. Με απλά λόγια το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα επαναβεβαιώσει τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner