Politico: Με τα μέτρα Μητσοτάκη και λίγη καλή τύχη, η Ελλάδα μπορεί να γίνει το success story της Ευρώπης

0

Η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με λίγη τύχη από το διεθνές περιβάλλον και την βοήθεια της ΕΕ, μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα οικονομικό θαύμα, σύμφωνα με το Politico.
«Ο Τσίπρας δεν κατάλαβε ποτέ πραγματικά τι πρέπει να κάνει για να προσελκύσει επενδύσεις. Αλλά ο Μητσοτάκης επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει την μοίρα στα χέρια της», αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Προϋπολογισμός με μειώσεις φόρων
Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη περιέχει φιλικά προς τις επιχειρήσεις μέτρα που είναι σχεδιασμένα για να προωθήσουν την ανάπτυξη με τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων. «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να ενισχύσει την κατανάλωση με μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη – κυρίως με τη μείωση του “μισητού φόρου για τα ακίνητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

To Politico καλεί επίσης τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας μειώνοντας κατά τουλάχιστον μία μονάδα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, που σήμερα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ, υπό τον όρο ότι τα χρήματα θα επενδυθούν σε δημόσια έργα υποδομών. Η Ελλάδα από την πλευρά της θα μπορούσε να επιταχύνει την απορρόφηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Politico: Το μισό θαύμα της Ελλάδας
Σε άρθρο του με τίτλο «Το μισό θαύμα της Ελλάδας», το Politico αναφέρεται στη χώρα μας κάνοντας μια αναδρομή στις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, σημειώνοντας πως «Ύστερα από μία καταστροφική δεκαετία σύνθλιψης και τρία επώδυνα προγράμματα λιτότητας, το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας έχει  αναδυθεί με τους δημοκρατικούς του θεσμούς αλώβητους, την κοινωνική συνοχή απρόβλεπτα ανθεκτική, τον προϋπολογισμό του με πλεόνασμα και τους εξτρεμιστές τόσο της άκρας αριστεράς όσο και της άκρας δεξιάς σε υποχώρηση».

Σύμφωνα με το Politico, η νέα κυβέρνηση έχει φέρει «μία νεότερη γενιά τεχνοκρατών με διεθνές πνεύμα και φιλική στις επιχειρήσεις προσέγγιση σε θέσεις λήψης αποφάσεων αντί για την πελατειακή, εθνικιστική παλαιά φρουρά της Νέας Δημοκρατίας». Παράλληλα σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει νέα ώθηση σε ιδιωτικοποιήσεις, που είχαν καθυστερήσει, ενώ «τρέχει» ανά την Ευρώπη για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να πετύχει το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η αναγέννηση της Ελλάδας δεν ήταν δεδομένη
Επισημαίνεται ότι η αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν σε καμία περίπτωση δεδομένη, καθώς χάθηκε το 27% του ΑΕΠ από το 2010 έως το 2016, ενώ η ανεργία εκτινάχθηκε έως και πάνω από το 27%, με το ποσοστό μεταξύ των νέων να υπερβαίνει το 50% στο απόγειο της κρίσης. Οι συντάξεις μειώθηκαν, η δημόσια υγεία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και οι δαπάνες στην εκπαίδευση θυσιάστηκαν, θυμίζει το Politico, προσθέτοντας ότι μόλις πρόσφατα είχαμε την πλήρη άρση των capital controls. 

«Είναι δύσκολο να το ανακαλούμε στη μνήμη, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit στο απόγειο της κρίσης τον Ιούλιο του 2015» παρατηρεί το Politico, ενώ αναφέρει ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «είχε μυστικά αναπτύξει σχέδια παράλληλου νομίσματος, για να δει το δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση τελικά όταν ο Τσίπρας αποφάσισε να κάνει την “kolotumba” και να υπογράψει μνημόνιο». 
Το περιοδικό σχολιάζει ότι σε σημαντικό βαθμό το μισό θαύμα της Ελλάδας το πιστώνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, ο οποίος «μεταμορφώθηκε από ένα ακρο-αριστερό, αντισυστημικό, λαϊκιστικό κίνημα σε ένα mainstream σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και εφήρμοσε ένα σκληρό πρόγραμμα διάσωσης, στο οποίο είχε αντιταχθεί και το οποίο ποτέ δεν πίστεψε». «Αξίζουν συγχαρητήρια στον χαρισματικό αριστερό γιατί προσχώρησε στον πολιτικό ρεαλισμό, αλλά και γιατί υπέγραψε τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία» σημειώνει ο αρθρογράφος. 
Την πραγματική επιβράβευση, όμως, αξίζουν οι Έλληνες πολίτες, συνεχίζει. «Το οικογενειακό σύστημα πολλών γενεών της χώρας απορρόφησε τους κραδασμούς και περιόρισε τον πόνο της οικονομικής προσγείωσης. κραδασμών Τα εγγόνια σπούδασαν χάρη στις συντάξεις των παππούδων τους. Ένα και μόνο εισόδημα έθρεφε πολλά στόματα. Η κοινωνία στάθηκε όρθια, αντί να διαλυθεί από τις αντιξοότητες».

Politico: Η Χρυσή Αυγή εξαφανίστηκε
Αναφερόμενο στις πολιτικές εξελίξεις το Politico σημειώνει πως «η Χρυσή Αυγή συρρικνώθηκε και η δύναμή της είναι πλέον ασήμαντη, ενώ οι ακροαριστεροί που παραιτήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχασαν σχεδόν όλη τη στήριξή τους. Ο Βαρουφάκης μπήκε στην Βουλή, αλλά είναι πιο δημοφιλής στα βρετανικά και αμερικανικά μέσα παρά στην ελληνική πολιτική σκηνή». 

Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζει το περιοδικό, είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ολόκληρο θαύμα. Η οικονομία αναπτύσσεται με βραδείς ρυθμούς, τα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας παραμένουν υψηλά και μισό εκατομμύριο κυρίως νέοι μορφωμένοι Έλληνες μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης. Ελάχιστοι έχουν γυρίσει προς το παρόν πίσω. 
Οι τράπεζες εξακολουθούν να βαρύνονται με κόκκινα δάνεια και οι πιστωτές υποχρεώνουν την κυβέρνηση να συντηρεί πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αφήνοντας μικρά περιθώρια για επενδύσεις και φοροελαφρύνσεις, ενώ η εξαίρεση των ομολόγων της χώρας από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ της στερεί ένα σημαντικό στήριγμα, που έχουν άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αναφέρει το άρθρο. 

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Paul Taylor του αμερικάνικου περιοδικούPolitico με τίτλο «Greeces halfmiracle» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.