Τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού παρουσίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την παρέμβασή της στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα:
«Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνο διεθνή “ταραξία”. Οι ενέργειές της θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Τόσο με την παράνομη εισβολή στη Συρία, όσο και με τις γεωτρήσεις που προσβάλλουν βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Είναι ώρα να πούμε Stop στις Τουρκικές προκλήσεις, να αντιδράσουμε αποφασιστικά! Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αδιαφορεί στην επιθετικότητα της Τουρκίας και να εγκαταλείπει κυνικά τους συμμάχους μας τους Κούρδους, στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του ISIS. Οι φραστικές καταδίκες δεν αρκούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει και να υλοποιήσει συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ξεκινώντας από την καθαρή απόφαση για embargo όπλων προς την Τουρκία. Θα πρέπει επίσης η Ένωση να εξετάσει σοβαρά την τοποθέτηση ειδικού εκπροσώπου (υψηλού επιπέδου) για το θέμα της Αν. Μεσογείου.
Αποτέλεσμα της γενικότερης στάσης της Τουρκίας είναι και η αύξηση, των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το βάρος μόνη της. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό. Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής επιδεινώνεται, τα προβλήματα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε κέντρα όπως στη Μόρια, παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «είναι ώρα να παρέμβουμε ως Ε.Ε. αποφασιστικά» και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε σε τέσσερις προτάσεις:
- «Πρώτον: Είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να φυλάσσει τα σύνορά της, αναβαθμίζοντας τις δυνάμεις και τα μέσα που υπάρχουν ως τώρα. Άμεση ενίσχυση της συνοριοφυλακής.
- Δεύτερον: Να αλλάξουμε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε οι «επιστροφές» των μεταναστών να ισχύουν και για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά!
- Τρίτον: Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
- Τέταρτον: Να επαναφέρουμε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου, ώστε όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους».