Ουγγαρία: Πλήγμα για τον ακροδεξιό Όρμπαν στις δημοτικές εκλογές – Νίκησε η ενωμένη αντιπολίτευση στη Βουδαπέστη

0

Το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές στην Βουδαπέστη από την ενωμένη αντιπολίτευση που υποστήριξε τον κεντροαριστερό υποψήφιο Γκεργκέλι Καρκασόνι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Τα τελικά αποτελέσματα για τη Βουδαπέστη έχουν ως εξής: ο Γκεργκέλι Καρκασόνι εξασφαλίζει το 50,86% των ψήφων έναντι 44,8% του υποψήφιου της κυβερνητικής παράταξης και απερχόμενου δημάρχου της Βουδαπέστης από το 2010 Ιστβαν Τάρλος.
Σύμφωνα με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα, η αντιπολίτευση προηγείται και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ουγγαρίας, ενώ το κυβερνών Fidesz κερδίσε μεγάλο αριθμό μικρών κοινοτήτων. Η κατάκτηση της Βουδαπέστης ήταν ο πλέον φιλόδοξος στόχος των πολιτικών αντιπάλων του Βίκτορ Όρμπαν, του εθνικιστή πρωθυπουργού που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Η αντιπολίτευση ήθελε να καταδείξει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος επανεξελέγη την άνοιξη του 2018, δεν είναι αήττητος. Η νίκη του Γκεργκέλι Καρκασόνι αποτελεί την πρώτη σημαντική νίκη της ουγγρικής αντιπολίτευσης και την πρώτη εκλογική ήττα του Βίκτορ Όρμπαν εδώ και μία δεκαετία.
Οι δημοτικές εκλογές ήταν επίσης ένα τεστ για την πρώτη στην ιστορία της χώρας να υπάρξει συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία έπειτα από διαδοχικές ήττες κατόρθωσαν να συνασπισθούν γύρω από έναν κοινό υποψήφιο στην Βουδαπέστη και σε άλλες πόλεις της Ουγγαρίας. Ο Δήμαρχος της Βουδαπέστης, ο Γκεργκέλι Καρκασόνι υποστηρίχθηκε από αριστερά, φιλελεύθερα και κεντρώα πολιτικά κόμματα. Η ακροδεξιά παράταξη Jobbik, η οποία εμφανίζεται πλέον ως συντηρητικό αντι-Όρμπαν κόμμα, δεν παρουσίασε υποψήφιο, υποστηρίζοντας εμμέσως τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης.
Πάντως το τελικό συμπέρασμα που εξλάγεται από αυτές τις εκλογές είναι ότι η πλειοψηφία των αγροτικών πόλεων συνέχισε να δείχνει την εμπιστοσύνη της στο κόμμα του κ. Ορμπάν, ενώ η Βουδαπέστη δείχνει εμπιστοσύνη στην αριστερά.

Share.

Comments are closed.