Νέο Ασφαλιστικό: Οι 10 αλλαγές που επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας για συντάξεις και εισφορές

0

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται αλλαγές σε 9 διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ενώ θα υπάρξει και μια δέκατη ρύθμιση που αφορά τα αναδρομικά. Στόχος των αλλαγών είναι να μην υπάρξουν μειώσεις συντάξεων και να δοθούν αυξήσεις που αντέχει το ασφαλιστικό, με τα νέα ποσοστά ανταποδοτικότητας που θα είναι αυξημένα για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.
Οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που θα αντικατασταθούν:

  • Αρθρο 8, ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ισχύουν εφεξής για την ανταποδοτική σύνταξη.
  • Αρθρο 14, ως προς τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων που θα πρέπει να γίνει από την αρχή με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Αρθρο 28, για την ανταποδοτική σύνταξη και τη σύνδεση και υπολογισμό της με τις εισφορές των μη μισθωτών.
  • Αρθρο 33, ως προς τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων όλων των ταμείων και των ελευθέρων επαγγελματιών που θα πρέπει να γίνει με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα καθορίσει ο νέος νόμος.
  • Αρθρο 98, ως προς τις παροχές του ΕΤΕΑΕΠ και κυρίως ως προς τον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων και ως προς τις μειώσεις των επικουρικών που είχαν άθροισμα άνω των 1.300 ευρώ μαζί με τις κύριες και ακυρώθηκαν ουσιαστικά με την απόφαση του ΣτΕ.
  • Αρθρο 39, ως προς τις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων και κυρίως ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και του ποσοστού (σ.σ.: ή ποσού) που θα χρησιμοποιηθεί από εδώ και στο εξής σε αντιδιαστολή με τις επιβαρύνσεις που ισχύουν για τους μσθωτούς.
  • Αρθρο 39Α, ως προς τις νέες εισφορές των νέων επιστημόνων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και τη βάση υπολογισμού τους σε αντιδιαστολή με τις εισφορές των μισθωτών.
  • Αρθρο 40, ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αγρότες.
  • Αρθρο 41, ως προς το ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που θα πρέπει να καταβάλλουν από εδώ και στο εξής οι μη μισθωτοί, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες.

Η δέκατη αλλαγή
Σε αυτές τις 9 αλλαγές, που κρίθηκαν αναγκαίες μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, θα υπάρξει και μία ακόμη ρύθμιση, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η επιστροφή των ποσών των παράνομων μειώσεων για διάστημα 10 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν απώλειες από αυτές τις περικοπές, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει αγωγές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Όμως, υπάρχει ενδεχόμενο τα αναδρομικά να μην περιληφθούν σε αυτόν τον νέο νόμο και να πάνε πιο πίσω, λόγω πίεσης χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι οι επιστροφές να νομοθετηθούν στις αρχές του 2020 και να γίνουν σε πολλές δόσεις.

Τι σημαίνουν οι αναμενόμενες αλλαγές
Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν μικρότερο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις και αυξήσεις στο εξής για τους 260.000 συνταξιούχους, που οι επικουρικές τους μειώθηκαν έως 50% τον Ιούνιο του 2016 με κριτήριο ότι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ.
Ακόμη, οι αλλαγές σημαίνουν μεγαλύτερα ποσά στις ανταποδοτικές συντάξεις, άρα αυξήσεις στο σύνολο της σύνταξης. Με την απόφαση του ΣτΕ, είτε θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη μετά τα 35 ή τα 40 έτη, είτε θα αλλάξει ο τρόπος αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης σε σχέση με τα έτη ασφάλισης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, έρχεται η αποσύνδεσή τους από το εισόδημα. Με το νέο καθεστώς εξετάζεται να επανέλθει το παλιό σύστημα εισφορών με ασφαλιστικές κλάσεις. Μια από τις επιλογές που εξετάζονται είναι οι κλάσεις με τις νέες εισφορές να έχουν περισσότερες κλίμακες ώστε να δίδεται στους επαγγελματίες η δυνατότητα να παίρνουν την εισφορά που επιθυμούν και μπορούν να πληρώνουν ανεξάρτητα από το αν έχουν μικρό ή μεγάλο εισόδημα.

Share.

Comments are closed.