Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία λόγω της εισβολής στη Συρία και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν οι ηγέτες της και μπορεί να το εφαρμόσουν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσαν τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.
Η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 17 με 18 Οκτωβρίου, ενώ σημειώνεται ότι η ιδέα έπεσε στο τραπέζι σε συνάντηση διπλωματών της Ε.Ε. την Παρασκευή. Θα στείλει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα οδηγήσει τις σχέσεις της Άγκυρα με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο.
Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Η επιβολή εμπάργκο όπλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από τους όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η Γερμανία απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία
Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. «Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Bild Am Sonntag

Σημειώνεται ότι η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το Παρίσι διακόπτει την εξαγωγή πολεμικού υλικού προς την Τουρκία
Η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία. «Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

Η Τουρκία προκαλεί τις ΗΠΑ, για τις κυρώσεις- Απειλεί με αντίποινα
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία όχι μόνο δεν πτοείται από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει στη Συρία, αλλά απειλεί την Ουάσινγκτον με αντίποινα, σε περίπτωση που ληφθούν μέτρα εναντίον της Άγκυρας.

Οι προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοούν στο ελάχιστον την Τουρκία. Εξάλλου, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι παρά τις απειλές, η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δεν πρόκειται να σταματήσει. Όμως, η Άγκυρα δεν έμεινε εκεί, αλλά απείλησε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει στις όποιες κυρώσεις.
«Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει κυρώσεις για τη χώρα μας σχετικά με την επιχείρηση “πηγή ειρήνης”. Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση, μεταφέραμε πληροφορίες στην αμερικανική κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι. «Η Τουρκία μάχεται τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή στην εθνική ασφάλεια και αυτή η μάχη θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα ανταποκριθούμε πλήρως, σε κάθε βήμα, σε πλήρη αμοιβαιότητα», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην απειλή της Ουάσινγκτον για κυρώσεις.

  • Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο των δημοσιογράφων Nikos Chrysoloras, Alexander Weber και Jonas Cho Walsgard του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «EU Could Hit Turkey With Arms Embargo as Germany Halts Exports», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.