Νικήτας Κάλφας*: Ο κόσμος καίγεται και αυτοί «ανησυχούν»

0

Στον πλανήτη μας υπάρχουν -θεωρητικά- δύο ειδών κράτη: Τα «πολιτισμένα» και τα «άλλα». Υποτίθεται πως τα «πολιτισμένα» κράτη έχουν συμφωνήσει ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων συμπεριφοράς για να αποφεύγονται τριβές και συρράξεις.
Και υποτίθεται πως οι «Μεγάλες Δυνάμεις» έχουν αναλάβει -αυτόκλητα είν’ η αλήθεια- την ευθύνη τήρησης αυτών των αρχών και κανόνων από τα «πολιτισμένα» τουλάχιστον κράτη. Για τα «άλλα» κράτη δεν μιλάμε, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ο πλέον πολυδιαφημισμένος κανόνας για τα «πολιτισμένα» κράτη είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των γειτόνων τους, η μη διατύπωση παράλογων αξιώσεων, και η επίλυση τυχόν διαφορών με διπλωματικά ή/και νομικά μέσα.
Στην περίπτωση της Τουρκίας ο παραπάνω κανόνας δεν φαίνεται να ισχύει. Και το χειρότερο είναι πως οι υποτιθέμενοι -αυτόκλητοι, θυμίζω- τηρητές της Τάξης επικαλούνται δικαιολογίες διάφορες για να μην εμπλακούν στο πρόβλημα. Υποτίθεται πως στη Συρία έδρασε ένας συνασπισμός κρατών και ανταρτών για να καταπολεμήσει το ISIS αφού η κυβέρνηση της χώρας φαινόταν ανίκανη να το πράξει. Και όταν φαινόταν πως το ISIS είχε γίνει παρελθόν, σαν άλλη άχρηστη αγελάδα κλώτσησαν τον κουβά και χύθηκε το γάλα: Το ISIS ανασυντάσσεται και διαχέεται ανά την υφήλιο.
Η δε Τουρκία, ανοιχτά και χωρίς περιστροφές, δηλώνει πως δεν της αρκούν τα σημερινά της σύνορα και θέλει να τα επεκτείνει, αξιώνει αναθεώρηση των Διεθνών Συνθηκών, και απαιτεί δια των όπλων μερίδιο από τον πιθανολογούμενο ορυκτό πλούτο των γειτόνων της. Ταυτόχρονα κόπτεται για τα δικαιώματα «τουρκικών» μειονοτήτων στις γειτονικές της χώρες αλλά δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων (κουρδικής, αρμενικής, κ.α.) στην δική της επικράτεια.
Σήμερα η Τουρκία έχει εισβάλει στην Συρία και παινεύεται πως σκότωσε κάποιες εκατοντάδες ανθρώπους. Τρομοκράτες τους λέει αυτή, ανθρώπους επιμένω να λέω εγώ. Και οι «Μεγάλες Δυνάμεις» τι κάνουν; «Ανησυχούν» λέει.
ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ κλπ κλπ «ανησυχούν». «Με το μαλακό» προτρέπουν τους Τούρκους, «μην προκαλέσετε υπέρμετρο πόνο» τους λένε αντί να τους τραβήξουν τ’ αφτί και να τους ‘πουν να κάτσουν στ’ αυγά τους «γιατί αλλιώς…».
Προσώρας τουλάχιστον η Τουρκία δεν θα στραφεί εναντίον της Ελλάδας, δεν έχει την απαιτούμενη στρατιωτική ισχύ. Αυτό, βέβαια, στο μέλλον ίσως αλλάξει.
Όμως η περίοδος σχετικής ειρήνης που βιώνει ο πλανήτης φοβάμαι πως φθάνει προς το τέλος της. Γιατί όταν συμβαίνουν γεγονότα όπως αυτό της Τουρκίας στη Συρία, οι -αυτόκλητα- εντεταλμένοι να τηρούν την τάξη απλά «ανησυχούν».

* O Νικήτας Κάλφας είναι Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Αιγαίου για Το Ποτάμι

Πατήστε και δείτε τα 25 προηγούμενα άρθρα του Νικήτα Κάλφα

Share.

Comments are closed.