Η Ιεραρχία αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

0

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Ιεραρχία, που αποτελείται από τους 80 μητροπολίτες της χώρας, αναγνώρισε τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία και πλέον ο Αρχιεπίσκοπος θα μνημονεύει και θα συμπεριλάβει στην ορθόδοξη οικογένεια τον Αρχιεπίσκοπο της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο μετά τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοφ και μητροπολίτη πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας, Ραστισλάβο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επικοινώνησε μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον ευχαρίστησε τόσο εκείνον όσο και την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που στάθηκαν αρωγοί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι 7 Ιεράρχες που  διαφώνησαν είναι , οι Καρυστίας, Ηλείας , Καισαριανής, ,Αιτωλοακαρνανίας, Κυθήρων, Μεσογαίας και Δρυινοπόλεως. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η αναγνώριση θα γίνει με κοινό συλλείτουργο του Μητροπολίτη  Επιφανίου της Ουκρανίας  με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ενδεχομένως παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Στη σημερινή συνεδρίαση εισηγητής επί του θέματος ήταν ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, γεγονός που συμβαίνει πολύ σπάνια, και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη πολιτική αξία. Με την απόφαση αυτή, ο κ. Ιερώνυμος ήθελε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση σαφές μήνυμα υπέρ της αποδοχής του αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου βασίστηκε στις εισηγήσεις των δύο αρμόδιων επιτροπών της Ιεραρχίας. Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει περί του ζητήματος την εισήγηση των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού) και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου).  Οι επιτροπές στο κοινό πόρισμά τους εισηγήθηκαν την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας έχοντας μεταξύ των επιχειρημάτων τους, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε παλαιότερες ιδρύσεις ή επανιδρύσεις Εκκλησιών, όπως αυτές της Αλβανίας και της Τσεχίας.
Ακολούθησε διάλογος και τοποθετήσεις Ιεραρχών και τελικά η Ιεραρχία απεφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση της προηγούμενης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (από 28/8/2019) και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Δηλαδή, αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Τι σημαίνει η αναγνώριση
Η αυτοκεφαλία έχει μεγάλη θρησκευτική σημασία συνδέεται ωστόσο και με γεωπολιτικά ζητήματα Το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής εκκλησίας σημαίνει ενίσχυση της Ουκρανίας, γεγονός που δεν  επιθυμεί η Ρωσία. Από τη στιγμή που η ελληνική Εκκλησία αναγνώρισε την Ουκρανική, αυτό σημαίνει ότι οι ιερείς της Ρωσίας δεν μπορούν να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία της Ελλάδας και της Ουκρανίας και να κοινωνήσουν. Επίσης, δεν είναι δυνατή η επίσκεψη ιερέων από τη Ρωσία στην Ελλάδα  κ.λπ. Μιλώντας με πολιτικούς όρους είναι σαν τη διακοπή σχέσεων μεταξύ δύο κρατών

Δείτε την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος για το θέμα αυτό και δημοσιεύει το https://www.orthodoxianewsagency.gr

Share.

Comments are closed.