Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμέντ είναι ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2019

0

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ορισμένων bookmakers και ειδικών επιτροπή Νόμπελ στο Όσλο απένειμε το βραβείο στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας για την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε με τη γειτονική Ερυθραία κρίνοντας ότι ο 43χρονος Αφρικανός πολιτικός είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της επιτροπής «στόχος μας είναι να αναγνωρίσουμε όλους όσοι εργάζονται για την ειρήνη και τη συμφιλίωση ανάμεσα στην Αιθιοπία και τα άλλα κράτη της Βόρειας Αφρικής. Η επιτροπή ελπίζει ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2019 θα ενισχύσει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας για ειρήνη και συμφιλίωση». Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας. Το Νόμπελ Ειρήνης έχει απονεμηθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε ηγέτες που συνδέονται με τον τερματισμό συρράξεων, η τελευταία ήταν πριν από τρία χρόνια όταν τιμήθηκε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος επειδή συνέβαλε στον τερματισμό του μακροχρόνιου εμφυλίου στη χώρα του.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης ήταν 301 – 223 άτομα και 78 οργανισμοί- ανάμεσά τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ– αν και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία τα ονόματα προτεινόντων και προτεινομένων δεν αποκαλύπτονται παρά μόνον μετά παρέλευση 50 ετών.

Αμπίι Αχμέντ: Μεγάλη τιμή το Νόμπελ Ειρήνης
Σχολιάζοντας τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης 2019 ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας είπε ότι αισθάνεται «μεγάλη τιμή και ενθουσιασμό» σε ηχογραφημένη τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τους επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ και η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Αισθάνομαι τόση τιμή και ενθουσιασμό… Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ένα βραβείο που δίνεται στην Αφρική, που δίνεται στην Αιθιοπία, και φαντάζομαι πως θα κάνει τους άλλους ηγέτες της Αφρικής θα σκεφτούν πως είναι δυνατό να εργασθούν για την ειρήνη στην ήπειρό μας», είπε ο Άμπι. «Είμαι τόσο ευτυχισμένος και τόσο ενθουσιασμένος με τα νέα… Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι μεγάλη αναγνώριση», είπε.

Ποιος είναι ο νέος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης
O Αμπίι Αχμέντ πρόλαβε στον ενάμιση χρόνο από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρα από τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης με τη γειτονική Ερυθραία, να υλοποιήσει τολμηρές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, αίροντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα και την απαγόρευση λειτουργίας αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ανοίγοντας την οικονομία σε ιδιώτες επενδυτές, επαναφέροντας σε λειτουργία λογοκριμένους ιστότοπους και απελευθερώνοντας χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους. Ο 43χρονος Αχμέντ κατάφερε έτσι να αναδείξει τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής σε φάρο ελπίδας σε μια εποχή που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται σφοδρά πλήγματα.

Ο Αμπίι γεννήθηκε το 1976 στην περιοχή Τζίμα της νότιας Αιθιοπίας από μουσουλμάνο πατέρα -μέλος της φυλής των Ορόμο, της πολυπληθέστερης της χώρας – και χριστιανή μητέρα της φυλής Αμχάρα. Έχει πάρει αρκετά πτυχία, ενώ έχει κάνει διδακτορική διατριβή για θέματα ειρήνης και ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα και μεταπτυχιακό σε θέματα άσκησης πολιτικής από το Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου. Το 1995 υπηρέτησε ως κυανόκρανος στη Ρουάντα. Στη διάρκεια της συνοριακής διαμάχης με την Ερυθραία (1998-2000) ηγήθηκε μιας ομάδας ανιχνευτών σε περιοχές που ήλεγχαν οι αντίπαλες δυνάμεις. Μπήκε στην πολιτική το 2010, διετέλεσε μεταξύ άλλων υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας και σήμερα είναι ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στη Αφρική.
Ο Αμπίι Αχμέντ είναι ο 24ος Αφρικανός που τιμάται με Νόμπελ. Πέρυσι το βραβείο είχε απονεμηθεί στον γυναικολόγο από το Κονγκό, Ντένις Μουκουένγκε για τους αγώνες του κατά της σεξουαλικής βίας μαζί με την Κούρδισσα Γιαζίντι πρώην σκλάβα του σεξ, Νάντια Μουράντ. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Νόμπελ Ειρήνης 2019, ειρήνευση, Αμπίι Αχμέντ , πρωθυπουργός, Αιθιοπία Ερυθραία

Share.

Comments are closed.