Υπόθεση Novartis: Η Βουλή αποφάσισε προανακριτική για Παπαγγελόπουλο με 173 ψήφους

0

Η πλειοψηφία της Βουλής με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τέσσερα αδικήματα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis.
Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές και από αυτούς  173 να ψηφίζουν υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, 83 κατά, ενώ 4 ήταν τα άκυρα και 1 το λευκό.
Αυτό που προκύπτει από την μυστική ψηφοφορία είναι πως ορισμένοι βουλευτές, είτε της ΝΔ, είτε του ΚΙΝΑΛ, δεν ακολούθησαν την «γραμμή» του κόμματός τους που ήταν υπέρ της σύστασης προανακριτικής. Από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι 82 από τους 86 βουλευτές (απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη), με πηγές από το κόμμα να λένε πως όλοι ψήφισαν κατά. Με τους κατά ψήφους να είναι 83 (συν 4 άκυρα και 1 λευκό), αυτό σημαίνει πως από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν ορισμένοι που δεν ψήφισαν υπέρ, εκτός φυσικά και αν υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξαν γνώμη, στην μυστική ψηφοφορία.
Από την ΝΔ απουσίαζε ο βουλευτής της, Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει πως οι ψήφοι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήταν 179. Από την ανάλυση του αποτελέσματος προκύπτει ότι στα δύο κόμματα οι 173 ψήφισαν υπέρ της προανακριτικής, άρα υπάρχουν ψήφοι από ΚΙΝΑΛ και ΝΔ που συμπεριλαμβάνονται στις άλλες ψήφους (κατά, άκυρο και λευκό).

Απείχαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25
Το ΚΚΕ η Ελληνική λύση και το Μέρα 25 απείχαν από την ψηφοφορία
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ θα αποχωρεί από την ψηφοφορία αλλά θα μετάσχει στην συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής .
«Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο Νοβάρτις -το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης» είπε και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται με τη συμμετοχή του στη διαδικασία της ψηφοφορίας να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα παιχνίδια και όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, είτε αφορά το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου είτε τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης».
Από την διαδικασία αποχώρησε επίσης η «Ελληνική Λύση» αλλά ο πρόεδρός της, Κυριάκος Βελόπουλος διευκρίνισε ότι θα μετάσχει στην προανακριτική επιτροπή.
Αντιθέτως, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μια εντυπωσιακή «στροφή» και από εκεί που οι πληροφορίες στελεχών του Μέρα 25 ανέφεραν ότι θα ψηφίσει «παρών» ανακοίνωσε από του βήματος της Βουλής ότι θα αποχωρήσει αλλά και ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στην επιτροπή.
Τις επόμενες μέρες τα κόμματα θα κληθούν από τον πρόεδρο της Βουλής να προτείνουν τους βουλευτές που το καθένα επιθυμεί, προκειμένου να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή σαν σώμα και να ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της.

Share.

Comments are closed.