Πήρε δικαστική άδεια για μεταθανάτια γονιμοποίηση με γεννητικό υλικό νεκρού συζύγου

0

Τη χρησιμοποίηση σπέρματος νεκρού άνδρα προκειμένου η χήρα σύζυγος του να απόκτηση το παιδί του, επέτρεψε δικαστήριο της Αθήνας σε άτεκνη γυναίκα η οποία επικαλέστηκε την ιδιόχειρη διαθήκη του αποβιώσαντος συζύγου της έξι μήνες μετά το θάνατο του και χωρίς συμβολαιογραφική πράξη.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα https://www.dikastiko.gr πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ότι η ιδιόγραφη διαθήκη που περιέχει ρητή συναίνεση συζύγου για διενέργεια μεταθανάτιας γονιμοποίησης από τη σύζυγο του, αναπληρώνει την έλλειψη συμβολαιογραφικού εγγράφου. Ειδικό συμβολαιογραφικό έγγραφο απαιτείται μόνο για συντρόφους ή άγαμη γυναίκα και όχι για έγγαμα ζεύγη. Η διάταξη τελευταίας βούλησης σε διαθήκη συζύγου για διενέργεια μεταθανάτιας γονιμοποίησης δεν είναι αντίθετη στα χρηστά ήθη.
Η απόφαση του δικαστηρίου, αφορά 45χρονη χήρα η οποία ζητούσε να της δοθεί η άδεια για μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση, ήτοι να κάνει χρήση του γεννητικού υλικού του αποβιώσαντος συζύγου της, με σκοπό την απόκτηση τέκνου. Η αίτηση συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου των Αθηνών και η απόφαση λόγω της σπουδαιότητας της καθώς για πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο καταπιάνεται με αυτό το ζήτημα δημοσιεύθηκε σε έγκριτα νομικά περιοδικά της χώρας μας, αφού η απόφαση δημιούργησε νομολογία στο οικογενειακό δίκαιο. Παράλληλα η εν λόγω απόφαση έρχεται σε συνέχεια του νόμου 3890/2002 ο οποίος για πρώτη φορά έθεσε τις προϋποθέσεις του επιτρεπτού της συγκεκριμένης μεθόδου (άρθρο 1457 ΑΚ).

  • Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.