Η Νίκη Κεραμέως για προσλήψεις και  εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών, σημαιοφόρους, Κατάργηση “πράσινων” σχολών και απόφοιτους παλαιοτέρων ετών

0

Η υπουργός Παιδείας Nίκη Κεραμέως προανήγγειλε στη Βουλή:

  • Τη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
  • Την αλλαγή των διαδικασιών πρόσληψης αναπληρωτών
  • Την κατάργηση της κλήρωσης για την επιλογή σημαιοφόρων στα Δημοτικά Σχολεία
  • Την κατάργηση της διάταξης «Γαβρόγλου» για τις «πράσινες» και «κόκκινες» Σχολές και
  • Τον τρόπο εισαγωγής των απόφοιτων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις

Αναλυτικά για τις προσλήψεις αναπληρωτών είπε:

  • Το γεγονός ότι οι αναπληρωτές ειδοποιούνται τόσο αργά και έχει μια διαχρονική ευθύνη η πολιτεία όσον αφορά αυτό.
  • Προσωπικά θεωρώ μεγάλο λάθος -έτσι όπως έχουν οι διαδικασίες έως σήμερα- ότι οι αναπληρωτές ειδοποιούνται λίγες μέρες προτού κληθούν να παρουσιαστούν στα σχολεία τους.
  • Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και επειδή δεν το θεωρούμε σωστό αυτό, έχουμε ήδη δώσει εντολές στις υπηρεσίες ούτως ώστε από του χρόνου οι διαδικασίες να δρομολογούνται πολύ πιο νωρίς, όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές να γίνονται πολύ πιο νωρίς, προκειμένου ακριβώς να μην ειδοποιούνται τελευταία στιγμή οι αναπληρωτές και να έχουν ένα εύλογο διάστημα μπροστά τους, για να οργανώσουν τη ζωή τους όπως πρέπει.

Σχετικά με τα Εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών τόνισε:

  • Οι αναπληρωτές -με το ισχύον νομικό καθεστώς- σχεδόν δεν μπορούν να αρρωστήσουν, σχεδόν δεν μπορούν να γεννήσουν κ.ο.κ.
  • Εμείς εργαζόμαστε όσον αφορά τους αναπληρωτές, για να βελτιωθούν τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται, είναι αντίξοες.

Τέλος η κλήρωση για τους σημαιοφόρους στο Δημοτικό
Καταργείται η κλήρωση
για την επιλογή σημαιοφόρων στα Δημοτικά Σχολεία. Πριν δυο χρόνια, με το ΠΔ 79/2017 του Κ. Γαβρόγλου αποφασίστηκε οι σημαιοφόροι στα Δημοτικά Σχολεία αναδεικνύονται με κλήρωση μεταξύ όλων των μαθητών, αντί αυτών που είχαν άριστα στις βαθμολογικές επιδόσεις όλων των μαθημάτων.

Κατάργηση «πράσινων» και «κόκκινων» Σχολών
Καταργείται η διάταξη «Γαβρόγλου» για τις «πράσινες» (Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις) και «κόκκινες» Σχολές (Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι με Πανελλαδικές Εξετάσεις). Η διάταξη καταργείται διότι, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων

Τρόπος εισαγωγής των απόφοιτων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις
Οι απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα και κατά το σχολικό έτος 2019- 2020.

Εναλλακτικά, οι ανωτέρω θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το νέο ΄σύστημα εισαγωγής του νόμου 4610/2019 (Α ́70).

Share.

Comments are closed.