Μόρια: Κατάσταση συναγερμού για τους εξεγερμένους μετανάστες

0

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Μόρια, τον προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο, όπως φάνηκε από όσα τραγικά συνέβησαν χθες. Η φωτιά που ξέσπασε σε οικισμό είχε ως αποτέλεσμα να καούν δύο άνθρωποι, μία μητέρα και ένα παιδί, ενώ σοκ προκαλούν και όσα ακολούθησαν. Στο άκουσμα των φρικτών θανάτων, εκατοντάδες μετανάστες άρχισαν να ξεσπούν σε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα απασχολήσει και το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα το πρωί.
Αστυνομικοί Λέσβου στον ΘΕΜΑ 104,6: Φώναζαν «kill police»
Ως μια πολύ δύσκολη κατάσταση περιέγραψε όσα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου, Βασίλης Ροδόπουλος. «Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια φώναζαν “kill police». «Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Είχαν πολύ επιθετική συμπεριφορά, δεν άφηναν τα πυροσβεστικά για την κατάσβεση. Όταν είδαν το πτώμα χάρη στην εμπειρία συναδέλφων και από τύχη δεν είχαμε θύματα» πρόσθεσε ο κ. Ροδόπουλος. «Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα» συμπλήρωσε ο ίδιος περιγράφοντας ότι στο κέντρο υποδοχής της Μόριας βρίσκονται αυτή τη στιγμή «13.000 άνθρωποι από πάνω από 17 διαφορετικές φυλές».

Κραυγή αγωνίας από τους πυροσβέστες
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το
βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ένας πυροσβέστης, που βρέθηκε στη Μόρια και έβλεπε τους πρόσφυγες και μετανάστες να καταστρέφουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Ο πυροσβέστης  εξέφρασε την αγωνία του για τα όσα συμβαίνουν εκεί. «Παιδιά και γυναίκες μας περιμένουν να γυρίσουμε πίσω…» έγραψε λακωνικά.

Κύματα Προσφυγικά κύματα, κατάσταση συναγερμού
Οι ελληνικές αρχές είναι σχεδόν ανήμπορες να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ροές μεταναστών και το μ όνο που κάνουν έιναι να αρκούνται στην καταγραφή των σχεδόν 500 νέων αφίξεων κάθε μέρα!

Στο διάστημα από τις 16 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου συνολικά 5.135 παράνομοι μετανάστες έφτασαν με βάρκες από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σχεδόν οι μισοί μετανάστες -2.435- που έφτασαν στο διάστημα αυτό σε ελληνικό έδαφος κατευθύνθηκαν στη Λέσβο. Τα στοιχεία παραπέμπουν σε ανθρώπινη εισβολή: μέσα σε 11 ημέρες ακόμη 937 μετανάστες πλημμύρισαν τη Σάμο, 493 πήγαν στη Χίο, 487 στη Σύμη, 356 στην Κω, 159 στις Οινούσσες, 118 στο Φαρμακονήσι και δεκάδες ακόμη αποβιβάστηκαν στην Καλόλιμνο, στη Λήμνο, στην Ικαρία, στην Ψέριμο, ακόμη και στο Καστελλόριζο.
Κατά τον ίδιο χρόνο, με επείγουσα εντολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι αστυνομικές αρχές προώθησαν 1.623 μετανάστες από τους νεοφερμένους σε hot spots στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο αριθμός των 5.135 μεταναστών που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα από τις 16 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, απηύθυνε δραματική προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. «Φτάνουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών και προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ενδεικτικό του εκβιασμού που κάνουν οι Τούρκοι είναι το γεγονός ότι το 2019 συνολικά, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έφτασαν στην Ελλάδα 41.940 άτομα, εκ των οποίων 32.685 διά θαλάσσης και 9.255 από την περιοχή του Εβρου.

Share.

Comments are closed.