Η απάντηση του Χρυσοχοΐδη στον ΣΥΡΙΖΑ: Μας κληροδοτήσατε το γκουλάγκ της Μόριας και γίνατε τιμητές

0

Σε μια ανακοίνωση που βρίθει αιχμών, με βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά, για την διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής το υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνει πώς έχουν τα πράγματα σήμερα.
Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το μεταναστευτικό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαψεύδει το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική και υπογραμμίζει ότι αυτό κατατέθηκε εδώ και τρεις εβδομάδες στην Κομισιόν, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε πράξει κάτι τέτοιο. Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες είναι άθλιες στη Μόρια, αλλά κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας: «Χρειάζεται όμως ιδιαίτερο θράσος ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες».
Το υπουργείο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκλώβισε την Ελλάδα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «την οποία ούτε καν εφάρμοσε σωστά» και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη:
«Έχουμε ξαναπεί ότι το μεταναστευτικό είναι πολυδιάστατο θέμα και δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση αλλά για πολιτικές συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως εξακολουθεί να ασχολείται μόνο με την υπεράσπιση των πεπραγμένων του, αδιαφορώντας για το αν η πραγματικότητα τα διαψεύδει ή άλλα επιτάσσει.
Σε ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Λαμπρά! Μόνο που εδώ και τρεις εβδομάδες κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2019-2020. Δεν είχε ποτέ κατατεθεί τέτοιο σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς!
Η Ε.Ε. απάντησε ήδη θετικά με ελάχιστες παρατηρήσεις. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί θα το καταθέσουμε στη Βουλή για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Έχουμε σχέδιο και του χρόνου θα προτείνουμε διαβούλευση πριν το υποβάλλουμε. Δεν είναι μόνο της κυβέρνησης. Δεν πάει έτσι το μεταναστευτικό. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί να συμπράξει.
Έτσι λοιπόν, επειδή δεν έχουμε σχέδιο, συντάξαμε και σήμερα παρουσιάσαμε σχέδιο νόμου ώστε το παράλογο και άκρως δυσλειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου να εξορθολογισθεί, οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και επιτέλους να αποκτήσουν οι μετανάστες ευθύνες νομιμότητας και σεβασμού κανόνων που ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες. Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, όταν ψηφιστεί θα μπορέσουμε επιτέλους να εφαρμόσουμε νέες πολιτικές και για τις επιστροφές.
Στη συνέχεια διαβάζουμε πως «καθυστέρησε χαρακτηριστικά» η αποσυμφόρηση των νησιών, που ξεκίνησε…μόλις «τέλη Αυγούστου». Η πραγματικότητα είναι, πως θέσεις στην ενδοχώρα για τη μετακίνηση από τα νησιά ο ΣΥΡΙΖΑ- που είχε θεωρητικά την ευθύνη έως τις εκλογές- άφησε λιγότερες από 100 και ότι μέχρι τέλος Ιουλίου οι ροές δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Αύγουστος και Σεπτέμβριος παρουσίασαν αύξηση που υπερβαίνει το 100%. Όμως από τις 10 Ιουλίου δεν εφησυχάσαμε. Δημιουργήσαμε θέσεις – που επί ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονταν ένα εξάμηνο για να δημιουργηθούν- και γι αυτό, και μόνο γι αυτό, έχουμε μεταφέρει έως σήμερα 4000 ανθρώπους από τα νησιά. Είναι αρκετό; Καθόλου! Έως μέσα Νοεμβρίου θα μεταφέρουμε τουλάχιστον τριπλάσιους. Εάν συμφωνεί να συμπράξει.
Στη Μόρια πράγματι οι συνθήκες είναι άθλιες. Και στη Σάμο το ίδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ψέματα ή εξωραϊσμούς. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερο θράσος ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες. Παλεύουμε ώστε το χειμώνα στα νησιά να βρίσκονται λιγότεροι από τους μισούς. Εάν οι ροές συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα δυσκολευθούμε αφάνταστα να το καταφέρουμε. Αλλά θα γίνει! Όλη η Ελλάδα θα δείξει την αλληλεγγύη της στα νησιά. Εάν κι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ας συμπράξει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για τον τερματισμό των καταλήψεων. Οι φωτογραφίες όμως των κτηρίων που εκκενώθηκαν δείχνουν αχούρια, άθλιες συνθήκες και καμία υγειονομική προστασία. Εκεί λοιπόν «τα μικρά παιδιά και οι μάνες» κατά ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να μένουν;
Τα στρατόπεδα, τα έφτιαξε ό ΣΥΡΙΖΑ και με κυνισμό απύθμενο τα ονόμασε δομές φιλοξενίας. Τα έφτιαξε και τα ξέχασε. Αφύλακτα, χωρίς διοίκηση, χωρίς συντήρηση, χωρίς στοιχειώδεις κανόνες συμβίωσης, τα παράτησε στο φυσικό δίκαιο ακραίων εποχών. Πόσο θράσος χρειάζεται για να μιλά δυο μήνες μετά για «ακατάλληλες ανοιχτές δομές»; Λοιπόν αυτά τα στρατόπεδα τώρα τα αναλαμβάνουμε, τα συντηρούμε, ήδη έγιναν όλες οι εργασίες υποδομών ενόψει του χειμώνα, θα αποκτήσουν διοίκηση, αστυνόμευση, διαμεσολαβητές, λειτουργούς. Παρόλα αυτά δομές φιλοξενίας δεν τα θεωρούμε. Τώρα δεν είναι εφικτό, αλλά σε προοπτική θέλουμε να τα καταργήσουμε. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί να συμπράξει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε τη χώρα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την οποία ούτε καν εφάρμοσε σωστά. Απαγορεύθηκε ουσιαστικά η μετακίνηση από τα νησιά προς την ενδοχώρα αλλά από την άλλη κατάφερε σε τρία χρόνια να πραγματοποιήσει μόνο 1806 επιστροφές. Αντί να διεκδικήσει λοιπόν βελτίωση των όρων, άρση των δυσλειτουργιών άφησε το μεταναστευτικό στον αυτόματο πιλότο. Γιατί οι ροές το έδειχναν ήδη από το 2017. Το προσφυγικό –των Σύρων και Ιρακινών- είχε μετατραπεί σε μεταναστευτικό των Αφγανών και υποσαχάριων. Τώρα εμφανίζεται κριτής, με άγνοια, για τη συμφωνία της Μάλτας και τιμητής, με αφροσύνη, για το τι πράττει η κυβέρνηση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί πως η κοινή δήλωση ΕΕ Τουρκίας έχει δυσλειτουργίες, και πως η Μάλτα μπορεί να είναι αρχή μιας ευκαιρίας και για την Ανατολική Μεσόγειο, να συμπράξει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εντάξει την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στο ιδεολόγημα του περί νόμου, τάξης, αυταρχισμού, καταστολής και αποτροπής. Κι αν η πραγματικότητα το αναιρεί, δεν φαίνεται να ενοχλείται. Φυσικά υπάρχουν και θα υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Και ναι, κάνουμε και λάθη στην προσέγγισή τους. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως πρέπει «να αποσυμφορήσουμε τα νησιά», εάν θεωρεί πως πρέπει να υπερβούμε-όχι να καταστείλουμε- τις αντιρρήσεις, τον καλούμε να συμπράξει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί τέλος να «ακολουθήσουμε τις πολιτικές ένταξης που η κυβέρνηση του δρομολόγησε». Θα διαφωνήσουμε. Πλην σχολείου, που το συνεχίζουμε και θα το διευρύνουμε δεν έκανε απολύτως τίποτε! Άρα δεν θα ακολουθήσουμε, θα αλλάξουμε. Εισάγοντας 16.000 στην αγορά εργασίας, χρηματοδοτώντας 40.000 θέσεις σε διαμερίσματα για ενοίκιο, συνεργαζόμενοι σε τοπικά και εθνικά συμβούλια μεταναστών. Εάν συμφωνεί να συμπράξει.
Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά πια στην ανακοίνωση για προσφυγικό αλλά για μεταναστευτικό, ευτυχώς δεν λέει πια τα στρατόπεδα δομές φιλοξενίας. Αυτή η πρόοδος είναι σημαντική και τη χαιρετίζουμε! Μεταναστευτικό, Μάλτα και στρατόπεδα είναι ήδη βάση για συγκλίσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έχει οδηγήσει την κατάσταση στο μεταναστευτικό εκτός ελέγχου
Για έλλειψη σχεδίου στη μεταναστευτική πολιτική, που έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τη ΝΔ «να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών».
«Παρά τα όσα θέλουν να υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και δύο μήνες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν έχει σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά με τους χειρισμούς της έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, χωρίς διάθεση να κάνει κάτι άλλο πέρα από επικοινωνιακές κινήσεις», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
«Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια
Παρά τα όσα θέλουν να υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και δύο μήνες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν έχει σχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική, αλλά με τους χειρισμούς της έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, χωρίς διάθεση να κάνει κάτι άλλο πέρα από επικοινωνιακές κινήσεις.
Την ώρα που τα νησιά είναι ασφυκτικά γεμάτα και η αποσυμφόρησή τους ξεκίνησε με χαρακτηριστική καθυστέρηση, μόλις στα τέλη Αυγούστου, την ώρα που στη Μόρια εξελίσσεται μια ανθρωπιστική τραγωδία, η Νέα Δημοκρατία κάνει επίδειξη δύναμης σε οικογένειες με μικρά παιδιά που μεταφέρονται σε ακατάλληλες ανοιχτές δομές τις οποίες αρκετοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν με προορισμό το «πουθενά».
Την ίδια ώρα που η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας, ανοίγει μία διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. και στην αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την Ε.Ε, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, γεμίζει ασφυκτικά τα κέντρα κράτησης και στήνει πρόχειρες «ανοιχτές δομές» χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών στέλνοντας ξεκάθαρα μήνυμα αποτροπής, χωρίς κανένα αποτέλεσμα αλλά και καλλιεργώντας έναν επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό.
Καλούμε τη ΝΔ να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών, τη στέγαση σε αξιοπρεπείς δομές ενδοχώρας, να αναπτύξει τις πολιτικές ένταξης που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα για συλλογική λύση στο ζήτημα

Share.

Comments are closed.