Categories: Εκπαίδευση

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ.): Νέα προγράμματα σπουδών στην ιστορία: Το απολυτό μπάχαλο…

Με το από 17/9/2019 έγγραφό του, το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στα σχολεία την εισήγηση του Ι.Ε.Π. για τις «Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2019 – 2020».
Οι οδηγίες αυτές ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο μάθημα της Ιστορίας στο Γυμνάσιο, παραπέμπουν στο  ΦΕΚ 959 Τ.Β./21-03-2019Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γυμνασίου»), που είχε υπογραφεί από τον τότε Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Το συγκεκριμένο όμως πρόγραμμα σπουδών σε πολλά σημεία, δεν συμπίπτει με το σχολικό βιβλίο και αναφέρεται σε ένα διδακτικό υλικό που δεν έχει εκπονηθεί!!
Πέρα από αυτό χαρακτηρίζεται από συνεχείς μεταβάσεις από την αρχή στο τέλος και πάλι στην αρχή και κατακερματισμό της ύλης σε τέτοιο  βαθμό που δημιουργεί σύγχυση στους ίδιους τους διδάσκοντες  το μάθημα.
Είναι πρωτοφανές να στέλνονται οδηγίες που δεν ανταποκρίνονται στο διδακτικό υλικό αλλά και να εισάγονται ριζικές αλλαγές που υποχρεώνουν τον εκπαιδευτικό χωρίς καμία προηγούμενη επιμόρφωση (ούτε καν ενημέρωση) να αναζητά και να επιλέγει την διδακτέα ύλη!
Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης είναι σε άλλα σχολεία να διδάσκεται το μάθημα με βάση το υπάρχον βιβλίο και το παλιό πρόγραμμα σπουδών και σε άλλα με βάση το «νέο» πρόγραμμα σπουδών και με διδακτικό υλικό που οι συνάδελφοι «αλιεύουν» από διάφορες πηγές.
Είτε πρόκειται για συνειδητή επιλογή  είτε για γκάφα, το ΙΕΠ και το Υπουργείο  οφείλουν  να λύσουν το πρόβλημα άμεσα και να σταματήσουν την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει σε καθηγητές και μαθητές.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Βριλήσσια: Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους δρόμους των Βριλησσίων. Άλλα εννέα…

1 ώρα ago

Μανώλης Χριστοδουλάκης: 6 xρόνια από την τραγωδία στο Μάτι – Ποτέ ξανά!

Ο  Βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, με ανάρτηση του στα social media, αναφέρθηκε στην…

4 ώρες ago

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ): Ένα νομοσχέδιο χωρίς όραμα

Η συνδικαλιστική παράταξη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) με ανακοίνωσή…

5 ώρες ago

ΑΣΕ: Δικαστική απόφαση καταπέλτης για το ΥΠΑΙΘΑ!!

Με ανακοίνωση τη η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για την απόφαση (1510/24)…

6 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά προαύλια σχολείων και το καλοκαίρι για να παίζουν τα παιδιά

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, ανακοινώνει ότι…

8 ώρες ago

H Κάμαλα Χάρις εξασφάλισε το χρίσμα των Δημοκρατικών – Θα ενώσω το κόμμα, το έθνος και θα νικήσω τον Τραμπ

Η Κάμαλα Χάρις έχει πλέον εξασφαλίσει την υποστήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων (τουλάχιστον 1.967) για το συνέδριο του…

10 ώρες ago