Ο προβληματισμός των στελεχών του ΚΙΝΑΛ στην Κεντρική Επιτροπή για το μέλλον του κόμματος

0

Με τοποθετήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε σήμερα στις 10.00 το πρωί η δεύτερη μέρα των εργασιών της Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής. Εμφανής από τις ομιλίες ήταν ο προβληματισμός για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως για τη προοπτική του και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει. Τονίστηκε η ανάγκη να μεταδώσει το Κίνημα Αλλαγής ένα ευκρινές πολιτικό στίγμα που θα συνδυαστεί με ανανέωση προσώπων.
Η συζήτηση κινείται σε ήπιους τόνους μέχρι τώρα ωστόσο οι κριτικές τοποθετήσεις του Χάρη Καστανίδη και του Δημήτρη Ρέππα ήταν ενδεικτικές του κλίματος.

Ο Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στο στίγμα του κόμματος την μετεκλογική περίοδο τόνισε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα καρπωθούμε τη φθορά της Ν.Δ., θα την εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ». «Ο κόσμος» τόνισε «θέλει κυβέρνηση και εναλλακτική λύση. Θα φεύγει από Ν.Δ. θα πάει ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με κ. Ρέππα, το πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής είναι τι ταυτότητα έχει. «Δεν είμαστε ΚΚΕ του κέντρου αλλά ούτε ΑΝΕΛ του κέντρου να συγκυβερνάμε με όποιον να είναι» επεσήμανε.

Από τη πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής, πέραν των διακηρύξεων, δεν έχει πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι η προεκλογική θέση για την ψήφο ανοχής ήταν λάθος αφού «έδωσε αέρα στα πανιά όσων ήθελαν να πάνε στον Μητσοτάκη και εμπόδισε όσους ερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Καστανίδης επέμενε στην ανάγκη μιας πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης καθώς – όπως είπε – «ο χώρος έχει μια εικοσαετία να συζητήσει ιδεολογικά θέματα».

Ο Γιώργος Καμίνης, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, έκλεισε τον μεταπολιτευτικό κύκλο. Σημείωσε τη συμπίεση του Κινήματος Αλλαγής λόγω της πόλωσης ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας την ανάγκη μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής πρότασης. «Το ΠΑΣΟΚ παραμένει το σημείο αναφοράς με τη συνεισφορά και τις ιδέες του αλλά το Κίνημα Αλλαγής είναι ο φορέας έκφρασης του χώρου» πρόσθεσε.

Η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση, απευθυνόμενη στην ηγεσία, εξέφρασε την αγωνία της για το μέλλον της παράταξης ζητώντας να μην αποκλείει στελέχη που έχουν διαφορετική άποψη και «να υιοθετήσει μια σταθερή αντιδεξιά πολιτική για να μην χαρίσει στον Τσίπρα το αντιδεξιό προνόμιο».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν το Κίνημα Αλλαγής ως θύμα κι όχι ως σύμμαχο και μόνο αν καταφέρει να έχει ξανά υψηλά ποσοστά θα επιβάλλει στα δύο κόμματα τη δική του ατζέντα. Όπως ανέφερε, προϋπόθεση είναι η ενότητα να πάρει θεσμικά χαρακτηριστικά με αναγνώριση της δουλειάς όλων. Έφερε ως παράδειγμα τις δικές του ενέργειες στη συγκρότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την οποία δεν υπήρξε από το Κίνημα Αλλαγής δημόσια τοποθέτηση. Υπογράμμισε παράλληλα ότι το γεγονός πως δεν συμμετέχει αρκετές φορές στη δημόσια συζήτηση κι αντιπαράθεση δεν είναι θέμα αδυναμίας, αλλά ως παραταξιακή συνείδηση.
Σχετικά με το ζήτημα «ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής», ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι είναι άνευ περιεχομένου γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα «ΠΑΣΟΚ χωρίς ΚΙΝΑΛ υπάρχει, ενώ ΚΙΝΑΛ χωρίς ΠΑΣΟΚ όχι». «Γι’ αυτό δεν χρειάζεται παραπέρα συζήτηση», πρόσθεσε. Πρότεινε ειδική συνεδρίαση της Κ.Ε. για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων ώστε να υπάρξει ενιαία ολοκληρωμένη θέση. «Η ενότητα επιβάλει οι αποφάσεις να παίρνονται εδώ» τόνισε.

Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του Φίλιππου Πετσάλνικου που αν και μίλησε, με την ανοχή του προεδρείου, πολύ περισσότερο χρόνο από τους υπόλοιπους, προέβη σε σχόλια κριτικής για τη διαδικασία.
Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στο 8,1%, το όποιο χαρακτήρισε κατώτερο των προσδοκιών αφού δεν επιτρέπει, όπως είπε, στο Κίνημα Αλλαγής να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντροαριστερά.
Τόνισε, επίσης, ότι το Κίνημα Αλλαγής και το σήμα του, δεν αποτελούν brand name.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για την «υποχρέωση μας να διατυπώσουμε ένα συνεκτικό αφήγημα για τη χώρα κι όχι μια ακόμη διακήρυξη αρχών και αξιών». «Μας χρειάζεται μια νέα 3η Σεπτέμβρη στις σημερινές συνθήκες, που θα θέτει τους πολιτικούς στόχους για τη χώρα στη σημερινή πραγματικότητα και στο μέλλον», τόνισε και ζήτησε απ’ όλους να προχωρήσουν σε μια αυτο-υπέρβαση απορρίπτοντας μια μάχη για τη δικαίωση των επιλογών τους στο παρελθόν. «Εάν δεν κλείσουν οι λογαριασμοί του παρελθόντος δεν πάμε πουθενά. Ο κόσμος περιμένει μια νέα ιστορία να του πούμε», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Από την πλευρά του, ο νυν βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης άσκησε κριτική σε όσους θέτουν θέμα ηγεσίας. «Δεν ξέρω αν έχουν τα πολιτικά εχέγγυα συνεχούς στήριξης της παράταξης» είπε και πρόσθεσε ότι «ηγέτες είναι αυτοί που δεν εγκαταλείπουν την παράταξη και όταν σύντροφοι τους δέχονται επιθέσεις από άλλη παράταξη τα στηρίζει ηθικά και πολιτικά και αυτό γίνεται σήμερα στην παράταξη». «Και ξέρετε», τόνισε, «ότι εγώ δεν είμαι του στενού περιβάλλοντος της ηγεσίας». Ο κ. Κατρίνης έθεσε θέμα ενιαίου πολιτικού λόγου των στελεχών του κόμματος.

Ο Λουκάς Αποστολίδης, ζήτησε ανανέωση του  πολιτικού συμβουλίου ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό για την πορεία, συνολικότερα, της σοσιαλδημοκρατίας. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους αφού δεν είμαστε πλέον το μεγάλο ΠΑΣΟΚ.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, υπογράμμισε ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν τη συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ και συμμερίστηκε τη διατύπωση της Φώφης Γεννηματά «Αντεπίθεση και Αυτοπεποίθηση». Όπως είπε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, πρέπει να είμαστε «καθαροί στο ΝΑΙ και καθαροί στο ΟΧΙ». Πρόσθεσε ότι το μεγάλο ατού του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι είναι ιδεολογικά καθαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και σ΄αυτό πρέπει να χτίσει.

«Ποιους εκφράζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη;» αναρωτήθηκε ο Σταμάτης Μαλέλης που τόνισε ότι τα κοινωνικά στρώματα που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να απομακρύνονται.
Για το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να πανηγυρίζει για το 8% και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ εξετράπη της πορείας του προσεγγίζοντας δεξιές θέσεις. «Ντρέπομαι για τη θέση μας στο ζήτημα του ασύλου» τόνισε.
Ο κ. Μαλέλης εξέφρασε την άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να εκφράζει του μη προνομιούχους της νέας εποχής. Το κόμμα δεν είναι κόμμα του κέντρου αλλά κόμμα σοσιαλιστικό. Ζήτησε τέλος έκτακτο συνέδριο για τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Καθαρές πολιτικές λύσεις ζήτησε στην τοποθέτηση του ο τελευταίος εκλεγμένος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στεφανος Ξεκαλάκης που χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των περιστάσεων.
Ο κ. Ξεκαλάκης ζήτησε τη διεξαγωγή ενός ανόθευτου συνεδρίου που θα αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και θα πάρει αποφάσεις για την πορεία του χώρου.
Σε ότι αφορά το θέμα της ηγεσίας και της κριτικής που ασκείται στη Φώφη Γεννηματά, όπως τόνισε, δεν προέρχεται όπως θέλει να παρουσιάσει η Χαριλάου Τρικούπη μόνο από ορισμένα στελέχη αλλά αφορά την πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης της παράταξης.

Share.

Comments are closed.