Έκθεση αποτίμησης της εκλογικής επίδοσης ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ

0

Η ενδιάμεση έκθεση αποτίμησης της εκλογικής επίδοσης του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής από τις εκλογές του 2015 μέχρι και τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, δόθηκε στη δημοσιότητα, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί και αναλυθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ξεκινάει σε λίγο.
Πρόκειται για ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων του ΠΑΣΟΚ, τον Ιανουάριο του 2015, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον Σεπτέμβριο του 2015, των ευρωεκλογών τον περασμένο Ιούνιο και, βεβαίως, των πρόσφατων εθνικών εκλογών με τη νίκη της ΝΔ.
Η έκθεση εκπονήθηκε από την Επιτροπή Αποτίμησης του Εκλογικού Αποτελέσματος, όπως είχε αναγγείλει η Φώφη Γεννηματά, τον περασμένο Ιούλιο, υπό τον συντονισμό της Εύης Χριστοφιλοπούλου και τη συμμετοχή των: Βασίλη Βαμβακά, Χαράλαμπου Βαρδίκου, Παναγιώτη Ιωακειμίδη, Δημήτρη Μάντζου, Γιώργου Μπουλμπασάκου, Φίλιππος Πετσάλνικου και Νίκου Σαλαγιάννη. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί η συγκρότηση Focus Groups που θα ολοκληρώσουν συνολικά το έργο της επιτροπής.
Η ενδιάμεση έκθεση εμπεριέχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι εκλογές έγιναν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι επιχείρησαν να προσάψουν στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ τις ευθύνες για τα μνημόνια. Και με έκδηλη παραδοχή, τονίζεται ότι «δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη χρέωση.
Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αναφέρονται τα εξής: «Η στάθμιση του εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να πάρει πολλές εκδοχές ανάλογα με το πιο είναι το σημείο αναφοράς και σύγκρισης. Τρία, πάντως, γεγονότα δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν για την επίδοση του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές:

  • Έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας μετά από καιρό.
  • Στο πλαίσιο της νέας δικομματικής πόλωσης σημείωσε μια αύξηση των ποσοστών του κατά 30% σε σχέση με το ποσοστό των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.
  • Αντιστάθηκε, αλλά δεν κατάφερε να ανασχέσει επαρκώς τις πιέσεις που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφάνισε διαρροές προς τη ΝΔ

Σύμφωνα με την ανάλυση του αποτελέσματος των εκλογών του Ιουλίου, το Κίνημα Αλλαγής κατέγραψε υψηλές επιδόσεις στις ηλικίες άνω των 55 ετών, σε απόφοιτους δημοτικού ως προς την εκπαίδευση, σε αγρότες και συνταξιούχους ως προς το επάγγελμα. Οι αδυναμίες του εμφανίζονται στις ηλικίες κάτω των 35 ετών, στους αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, Τεχνικών Σχολών και ΙΕΚ, καθώς και στους ανέργους και τους φοιτητέςσπουδαστές.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σημαντική μερίδα πολιτών, κυρίως ανέργων, θεωρούν υπεύθυνο της κρίσης το ΠΑΣΟΚ .
Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Η ιδιότυπη «ομερτά
 για τη χρέωση της κρίσης στο ΠΑ.ΣΟ.Κ Συστηματικά και απαραβίαστα ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ, τήρησαν την «ομερτά
, για τις τεράστιες ευθύνες τους στην επιβολή και τη διαχείριση των μνημονίων ( 2004 – 2009 κυβέρνηση Καραμανλή, 2015 Βαρουφακειάδα). Κοινός ανομολόγητος στόχος να χρεωθούν όλα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη χρέωση, αλλά και να υπερασπιστούμε επιτυχώς το έργο και την προσφορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ κατά ( αλλά και πριν ) από την κρίση
.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εξηγήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. «Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ομόφωνη θέση του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής για συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, μια σειρά από αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις στελεχών έδωσαν λάθος μήνυμα και αφορμή για εντεινόμενη επικοινωνιακή κριτική και πολιτικές πιέσεις
, αναφέρεται. Επίσης, σημειώνεται: «Η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της υποκινούμενης από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυτής πίεσης δεν απαντήθηκε με τρόπο που να μην επιτρέπει αμφιβολίες για τη θέση και τη στρατηγική μας στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ. Για μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος η προσλαμβανόμενη ασάφεια λειτούργησε ως όχημα μετακίνησης ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. προκειμένου “να φύγει από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ”, αίτημα ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση αντιδεξιών αντανακλαστικών».

Οι προτάσεις για το μέλλον
η έκθεση αναφέρει: «Με βάση τα στοιχεία και τις έως τώρα αναλύσεις και ερμηνείες, εάν στο Κίνημα Αλλαγής επιθυμούσαμε να μείνουμε στο πολιτικό σύστημα ως δύναμη ρυθμιστική των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων, πιθανότατα, αυτό έχει διασφαλιστεί. Στόχος μας, όμως, είναι το Κίνημα Αλλαγής να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών που στηρίζουν διαχρονικά την Δημοκρατική Παράταξη και εξελιχθεί και πάλι σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Μπορεί οι αριθμοί να μην το δείχνουν. Μπορεί, η πολεμική που μας ασκείται από δεξιά και αριστερά του πολιτικού κατόπτρου να εντείνεται και να μας δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και δυσκολίες. ΟΜΩΣ : Τίποτα δεν έχει κριθεί τελεσίδικα.
Το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά παραμένει ανοικτό. Από την μια πλευρά υπάρχουν οι εγγενείς αδυναμίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που οξύνονται με την απώλεια της εξουσίας και καταλήγουν σε εσωκομματικές έριδες για την ταυτότητα και τη στρατηγική του. Από την άλλη τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση όταν περάσει ο “μήνας του μέλιτος”, προβλήματα που θα αναδείξουν και τις εσωτερικές αντιφάσεις και συγκρούσεις στη Ν.Δ που σήμερα βρίσκονται στην αφάνεια. Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την επόμενη μέρα με αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να απευθυνθούμε σε ένα σημαντικά ευρύ τμήμα της κοινωνίας που δε βολεύεται ούτε με το λαϊκισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ούτε με τον συντηρητισμό της Ν.Δ. Αλλά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αυτού του κοινού, υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να συζητήσουμε με ειλικρίνεια στα συλλογικά μας όργανα.
Πάνω από όλα όμως, υπάρχει μια θεμελιώδης προϋπόθεση : η ενότητα. Αξιοποιώντας και το πλούσιο, θετικό κεκτημένο της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και παράλληλα με την έντονη σοσιαλδημοκρατική διάσταση, το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να κάνει – με ριζοσπαστικό λόγο – Relance, έφοδο προς το μέλλον, το νέο, το μεταρρυθμιστικό, τις νέες απαιτήσεις και αιτήματα των πολιτών και να καθορίσει την πολιτική agenda για να διευρύνει αποφασιστικά το εκλογικό του ακροατήριο κερδίζοντας νέα κοινωνικά στρώματα».

Διαβάστε ΕΔΩ την ενδιάμεση Έκθεση

Share.

Comments are closed.