Γιάννης Μαγκριώτης: Η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

0

Από τη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τρία θέματα ελληνικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος θέλω να θίξω:

  1. Τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Ζάεφ, Ράμα, Τραμπ και Ερντογάν.
    Η πρώτη ήταν άβολη, αφού ανάγκασε τον Μητσοτάκη να εκτεθεί στους ψηφοφόρους του για τις προεκλογικές θέσεις του.
    Η δεύτερη και η τρίτη ήταν γνωριμίας, αφού αντικειμενικά τα διμερή θέματα με τις δύο χώρες έχουν ευρύτερη γεωπολιτική σημασία και μεγάλη απόκλιση απόψεων και συμφερόντων, είναι όμως ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, ειδικά με την Τουρκία.
    Η συνάντηση με τον Τραμπ έχει σημαντικό, συμβολικό χαρακτήρα, αφού δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι τώρα, η αντίστοιχη με τον Ερντογάν, παρότι ο δεύτερος τη θέλει πολύ. Η ματαίωση ή η αναβολή, λόγω των εξελίξεων στην Ουάσιγκτον της συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ, δεν αλλάζει και πολλά.
    Την ουσία της συνάντησης ‒αν γίνει και αν έχει‒ θα τη δούμε προσεχώς.
  2. Τον διάλογο που προκάλεσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του μπροστά στις κάμερες. Το γεγονός είναι πρωτόγνωρο και σημαντικό, αφού ποτέ η Άγκυρα δεν έχει δεχθεί συνάντηση με Κύπριο αξιωματούχο, επειδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
    Ο διάλογος ήταν σοβαρός και αξίζουν συγχαρητήρια και οι δύο. Φυσικά δεν μου προκάλεσε έκπληξη το ότι τα ελληνικά ιδιωτικά ΜΜΕ έβλεπαν σύγκρουση των δύο υπουργών και απρέπεια εκ μέρους του Τούρκου υπουργού.
    Δεν ξέρω αν ο Τσαβούσογλου χάσει τη θέση του∙ αν δεν συμβεί αυτό, τότε να περιμένουμε εξελίξεις στο Κυπριακό.
  3. Η ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η ομιλία Μητσοτάκη, η δυσφορία του Τραμπ και η οργισμένη παρουσία της δεκαεξάχρονης ακτιβίστριας από τη Σουηδία για το περιβάλλον.
    Η ομιλία Μητσοτάκη, με πολλές κοινοτοπίες, είναι υπέρ των μέτρων για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς να φαίνεται ότι μπορεί να κάνει πολλά, όμως έδωσε αφορμή να του επιτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναφορά στο Μάτι, που δεν έμοιαζε με τη σκληρή κριτική που ασκούσε προεκλογικά στην κυβέρνηση.
    Ο Τραμπ μοιάζει παρείσακτος, αλλά δεν πτοείται, αφού γι’ αυτόν η κλιματική αλλαγή είναι εφεύρημα του «απατεώνα» Ομπάμα και των φίλων του στην ΕΕ.
    Η μικρή Γκρέτα Τούνμπεργκ στέλνει ένα μήνυμα από το μέλλον, αλλά ο εσχατολογικός τόνος της φωνής, του ύφους και των λόγων της δημιουργούν επιφυλάξεις.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 96 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.