Σε αδιέξοδο η έρευνα για την κλοπή οπλισμού στη Λέρο

0

Σε αδιέξοδο και πιθανή αρχειοθέτηση φαίνεται να οδηγείται – εκτός απροόπτου – η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την πολυσυζητημένη κλοπή οπλισμού από την ναυτική βάση της Λέρου που διαπιστώθηκε προ οκτώ ημερών!
Το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ που πραγματοποιούσε τις σχετικές έρευνες επέστρεψε από το νησί των Δωδεκανήσων και από την πολυήμερη έρευνα δεν φαίνεται ν αποσαφηνίσθηκε πόσοι στρατιωτικοί (από έναν κύκλο δέκα υπόπτων, κυρίως ανδρών των ΟΥΚ ) και  πότε εισήλθαν στην αποθήκη με τον οπλισμό και ποία χρονική στιγμή υπήρξε τελικώς η αρπαγή του οπλισμού. Όπως επίσης κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τελικά έγινε χρήση του κλεμμένου οπλισμού ή καταστροφή του από τους δράστες της κλοπής.
Βασικοί «πρωταγωνιστές» είναι ένα εν ενεργεία στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο εν αποστρατεία. Πρόκειται για έναν αποθηκάριο ο οποίος πήρε μετάθεση από τη Λέρο σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και δύο άτομα της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που έχουν αποστρατευθεί. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους δεν βρέθηκε το επίμαχο στρατιωτικό υλικό
Η έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ αλλά και των στρατιωτικών, στηρίχθηκε σε κατάθεση διαχειριστή της αποθήκης που αναφέρθηκε στην  είσοδο στον χώρο με τον οπλισμό ανδρών των ΟΥΚ  που ήθελαν να ελέγξουν την κατάσταση των εκρηκτικών κι άλλων πολεμοφοδίων  είτε να πάρουν πολεμικό υλικό για τις ασκήσεις που πραγματοποιούσαν.
Όμως οι υπό έλεγχο στρατιωτικοί φαίνεται ν αρνήθηκαν  ότι εισήλθαν στον εν λόγω χώρο ή και  οποιαδήποτε εμπλοκή. Χωρίς να μπορεί να τεκμηριωθεί τι και πως συνέβη.
Φαίνεται ότι έχουν  εντοπισθεί οι διοικητικού τύπου ευθύνες και για μη τήρηση δικλείδων ασφαλείας όμως υπάρχει αδυναμία, μέχρι τώρα, απόδοσης ποινικών ευθυνών.
Ωστόσο συνεχίζεται η αναζήτηση και άλλων εκμεταλλεύσιμων στοιχείων ενώ παραμένουν άγνωστες οι τελικές ενέργειες των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΓΕΝ.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η Αντιτρομοκρατική διαπίστωσε μέσω της έρευνας της, ότι πρώτον δεν υπήρχε διάρρηξη και δεύτερον ότι τα όπλα δεν προκύπτει να έχουν καταλήξει σε άτομα που ενδιαφέρουν την συγκεκριμένη διωκτική Αρχή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», αξιολογούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι ορισμένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση υπηρετούσαν στη φρουρά πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ενόπλων Δυνάμεων και παραιτήθηκαν από το σώμα τον Οκτώβριο του 2018, όταν εκτιμάται ότι αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα πυρομαχικά.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο βασικός -μέχρι στιγμής- μάρτυρας στην υπόθεση, ένας μόνιμος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων στη Λέρο, χαρακτηρίζεται από τους επικεφαλής της έρευνας «μειωμένης αξιοπιστίας».
Παράλληλα στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως η διοίκηση των ΟΥΚ να θελήσει να προστατεύσει την ομάδα επίλεκτων της από την έκθεση στη δημοσιότητα. Όπως είχαν άλλωστε αναφέρει με νόημα πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «η κουλτούρα των “ειδικοδυναμιτών” και κυρίως των “ΟΥΚαδων” έχει εγγενή στοιχεία που δεν σχετίζονται με τη συμβατική κουλτούρα του στρατεύματος, κάτι που ισχύει στην πλειονότητα των υπολοίπων σωμάτων. Υπάρχει μια ηθελημένη “αταξία” και τάση αποφυγής τήρησης τυπικοτήτων, πέρα από τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα. Οπότε είναι συχνή η μετακίνηση υλικού χωρίς βιβλία. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις το υλικό από μία αποθήκη έχει βρεθεί σε άλλη βάση πολλά χιλιόμετρα μακριά».
Υπενθυμίζουμε ότι το μυστηριώδες συμβάν στη Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (Υ.Ν.Τ.Ε.Λ.) διαπιστώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου  όταν και καταγράφηκε απώλεια δύο  αντιαρματικών τύπου LAWM72 , ισάριθμων ρουκετών που τα συνοδεύουν, δύο ναρκών, 22 χειροβομβίδων, έξι οπλοβομβίδων , περίπου 30 μέτρων φυτιλιού κι ορισμένα καπνογόνα.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner