Με πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο, θα έρθουν αντιμέτωποι οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την εκπνοή των προθεσμιών των τελευταίων παρατάσεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής.
Ήδη την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρατάσεις διάρκειας 15 ημερών έως και δύο μηνών για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές των οποίων οι προθεσμίες έληγαν αυτές τις ημέρες.
Ωστόσο, διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες παρατάσεις που θα δοθούν στις περιοχές, στις οποίες έχουν εξαντληθεί οι προβλεπόμενες παρατάσεις των 3+3 μηνών.
Ως εκ τούτου, αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν εμπρόθεσμα και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση την ακίνητη περιουσία τους.
Το υπουργείο έχει έτοιμη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης καθώς ο μέσος όρος υποβολής δηλώσεων σε όλη τη χώρα δεν ξεπερνά το 27%, ποσοστά τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να ανακοινωθούν επισήμως πριν από την συνάντηση με τους Θεσμούς που έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο δεν έχει πρόθεση να αιφνιδιάσει τους ιδιοκτήτες, καθώς πριν από την επιβολή προστίμων θα έχουν προηγηθεί παρατάσεις, πληροφόρηση και ενημερωτική καμπάνια. Όμως, είναι εξίσου κατηγορηματικός και ως προς το ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις ώστε το Κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί το 2021, αφού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, με τη χώρα να κινδυνεύει με επιστροφή ευρωπαϊκών πόρων ύψους 84 εκατ. ευρώ.
Έτσι μετά τη λήξη των παρατάσεων σειρά θα έχουν τα πρόστιμα, τα οποία «δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο των 50 ευρώ και μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ, ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων».
Πάντως στόχος του υπουργείου είναι τα πρόστιμα να μην είναι υψηλά και να μην έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά να κινούνται στη λογική της επιτάχυνσης της διαδικασίας. Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η φιλοσοφία που θα ακολουθηθεί είναι η σύνδεση των προστίμων με τον βαθμό ασυνέπειας των ιδιοκτητών.
«Δεν θα ήταν λογικό να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όσοι έχουν καθυστερήσει την υποβολή δήλωσης για έναν μήνα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών όπως η μη ύπαρξη συμβολαίων και εκείνοι που μπορεί να έχουν αδιαφορήσει για χρόνια» σημειώνουν οι αρμόδιες πηγές.
Μέχρι σήμερα, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προβλέπονται πρόστιμα έως 250 ευρώ τα οποία πάντως δεν επιβάλλονται , δεδομένου ότι είχε εκτιμηθεί πως κάτι τέτοιο θα ναρκοθετούσε ακόμη περισσότερο την ήδη χαμηλή προσέλευση των ιδιοκτητών για την υποβολή των αιτήσεων, ορισμένοι εκ των οποίων δυσκολεύονταν στα μνημονιακά χρόνια να πληρώσουν ακόμα και το τέλος κτηματογράφησης των 35 ευρώ για τις αστικές περιοχές.
Η απροθυμία των ιδιοκτητών να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, αναμένεται να επιφέρει και σειρά άλλων μέτρων, με το υπουργείο να εξετάζει ήδη τη σύνδεση του αριθμού του Κτηματολογίου για κάθε ακίνητο με διοικητικές πράξεις, όπως πχ. την έκδοση οικοδομικών αδειών, ώστε για αδήλωτα γεωτεμάχια να μην μπορεί να εκδοθεί άδεια οικοδόμησης.
Το ποινολόγιο
Τα προβλεπόμενα πρόστιμα που αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου είναι
Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής
Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…