Συνάντηση του Προεδρείου Συνόδου Πρυτάνεων με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

0

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων συνάντηση του νέου Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το Προεδρείο της Συνόδου, αποτελούμενο από την Πρύτανη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μαρία Νικολαΐδη, τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και την Πρυτάνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία των δύο πλευρών για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα Πανεπιστήμια. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ενημέρωσε το Προεδρείο για την πρόθεση της να προχωρήσει εντός του έτους σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ενισχύοντας την αυτοδιοίκηση και την ευελιξία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το Προεδρείο ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και σχετίζονται με τα ακόλουθα:

  1. Άμεση αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018.
  2. Απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ και των Εταιριών Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, καθώς και απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.
  3. Ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Είναι επίσης καθοριστικό να παραμένει σε ισχύ τον υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται.
  4. Ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανισμών των Πανεπιστημίων. Η ολοκλήρωση έγκρισης οργανισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία της κινητικότητας.
  5. Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών.
  6. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθεί το ποσοστό των εξυπηρετούμενων φοιτητών.
  7. Αναθεώρηση και ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας της ΑΔΙΠ, ώστε να εκπληρώνει αποτελεσματικότερα την αποστολή της.
  8. Ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα.
  9. Νομοθετική ρύθμιση στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner