Με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ ο ΣΥΡΙΖΑ – Πρόταση Σπίρτζη για διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων

0

Τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής «μετρούν» προσεκτικά στην Κουμουνδούρου, καθώς η έναρξη της εσωστρέφειας και του πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη για την στρατηγική κατεύθυνση του κόμματος συμπίπτει χρονικά με τον επιχειρούμενο «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα της δημοκρατικής παράταξης.
Εξάλλου, βρισκόμαστε μερικές μόλις ημέρες πριν την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και πριν συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – εκεί, δηλαδή, που θα εκκινήσει και επισήμως η συζήτηση για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το «άνοιγμά» του στον χώρο του Κέντρου.
Πληροφορίες επιμένουν ότι από βήματος του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο Αλέξης Τσίπρας θα τείνει εκ νέου χείρα φιλίας και συνεργασίας προς την Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής, επικαλούμενος την σκληρή δεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική, δείγματα της οποίας έχει ήδη αρχίσει να επιδεικνύει –όπως θα υποστηρίξει- η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πριν καν κλείσει τις 100 πρώτες ημέρες της.
Τη δική της σημασία έχει η πρόταση που διατύπωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra. Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, απάντησε θετικά στην ερώτηση αν θα έπρεπε να αναληφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου με το Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα, μιλώντας με κατηγορηματικότητα, τόνισε ότι «είναι χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να οικοδομηθεί ένα μέτωπο απέναντι στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα». Θεωρείται, βεβαίως, δεδομένο ότι η πρόταση Σπίρτζη βρίσκει αρκετούς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου καθώς και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διότι θεωρούν ότι το ποτάμι της διεύρυνσης του κόμματός τους δεν μπορεί να γυρίσει πίσω –ειδικά μετά το ποσοστό 32% που πήρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρόσφατες εκλογές.
Πάντως ο πρώην υπουργός έδειξε να παρακολουθεί τις διεργασίες και την εσωστρέφεια που ήδη εκδηλώνεται στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και γι΄ αυτό  ο Χρήστος Σπίρτζης διαφώνησε με την επισήμανση ότι είναι προεξοφλημένη η αρνητική απάντηση του Κινήματος Αλλαγής σε τυχόν πρόταση διαλόγου από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μην το λέτε αυτό. Στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ γίνεται μια συζήτηση, είναι δικό τους θέμα να τα λύσουν», είπε, εξηγώντας ότι συγκρούονται δύο κυρίαρχες τάσεις: εκείνοι που παραμένουν «κολλημένοι» στο σενάριο συγκυβέρνησης με την ΝΔ, αλλά και εκείνοι που θεωρούν ότι αντίπαλός τους είναι η δεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Σπίρτζης, λοιπόν, δεν προεξόφλησε το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών, ωστόσο κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να απαντήσει στο ερώτημα αν θεωρεί στρατηγικό αντίπαλο μία δεξιά και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ή ένα κόμμα της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως η χθεσινοβραδινή άγρια επίθεση της Φώφης Γεννηματά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην πρωθυπουργό προφανώς και δεν καλλιεργεί το καλύτερο κλίμα για κάποιο διάλογο. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, οι διεργασίες είναι έντονες. Για παράδειγμα, φωνές που τάσσονται κατά των ίσων αποστάσεων και ζητούν «μονομέτωπο» κατά της Δεξιάς, όπως εκείνη του Σταμάτη Μαλέλη, ουδόλως αδιάφορη αφήνουν την Κουμουνδούρου. Συν τοις άλλοις, στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις κορυφαίων και προβεβλημένων στελεχών που ζητούν… επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Παπανδρέου, όπως επίσης και τις μετεκλογικές βολές που δέχεται εκ των έσω η Φώφη Γεννηματά.

Share.

Comments are closed.