Categories: Πολιτική

O πρώην πρόεδρος της Εσθονίας και γκουρού της ψηφιακής δημοκρατίας, αναλαμβάνει σύμβουλος του Πιερρακάκη

Είναι ένα από τα θρυλικά ονόματα της νέας εποχής ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβές (Toomas Hendrik Ilves), που έκανε την Εσθονία, ψηφιακό κράτος πρότυπο, αντικείμενο μελέτης και μίμησης, αναλαμβάνει σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκου Πιερρακάκη στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συντάξει την «ψηφιακή βίβλο», δηλαδή την στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού. Στόχος του υπουργείου να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, και να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο επαφών, το οποίο θα προσφέρει πρόσβαση σε εταιρείες, ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, στις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η απλούστευση των διαδικασιών, η διαλειτουργικότητα, η κυβερνοασφάλεια, αλλά και το να «επενδύσει» στο οικοσύστημα των start up επιχειρήσεων.
Ο επί δέκα χρόνια πρόεδρος της Εσθονίας (2006-2016), της μικρότερης χώρας της Βαλτικής, κατόρθωσε να μεταμορφώσει τη χώρα σε ένα απολύτως ψηφιακό κράτος, προκαλώντας τον θαυμασμό ακόμα και ισχυρών οικονομικών δυνάμεων.
Ο τρόπος που τα κατάφερε αποτελεί case study, θέμα πανεπιστημιακών διαλέξεων, εργαστηρίων και εντατικών σεμιναρίων και μελέτης σε πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι σήμερα, το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Εσθονία παρέχονται on-line, παρ’ ότι ως τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 δεν υπήρχαν καν ψηφιακά δεδομένα πολιτών στη χώρα, δεν υπήρχε καν πρόσβαση στο ίντερνετ για τον γενικό πληθυσμό.
Το παράδειγμα της Εσθονίας και του Ιλβές γνωρίζει, έχει μελετήσει εξαντλητικά και έχει διδάξει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, γι’ αυτό και αποφάσισε να του ζητήσει να βοηθήσει την Ελλάδα να σταματήσει να είναι ουραγός και από την 26η στις 28 χώρες μέλη της Ευρώπης να κατορθώσει μέσα σε τέσσερα χρόνια να βρεθεί στον μέσο όρο. Ένα άλμα, ένα μικρό θαύμα που μπορεί να επιτευχθεί χάρη και στη νέα επιτροπή με Έλληνες και σημαντικά διεθνή ονόματα που δημιουργεί ο Πιερρακάκης. Το πρώτο που ανακοινώθηκε είναι αυτό του Ιλβές και μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας θα έχει άμισθη θέση. Αναμένεται μάλιστα ως το τέλους του έτους να κάνει και την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα -διότι προφανώς, μιλώντας για ψηφιακή επανάσταση, οι συζητήσεις έχουν ήδη συζητήσει και είναι διεξοδικές.

Ποιος είναι ο Τόμας Χέντρικ Ιλβές
Γεννήθηκε στην Στοκχόλμη, αφού οι γονείς του εγκατέλειψαν την Εσθονία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η γιαγιά του έχει καταγωγή από την Αγία Πετρούπολη. Οι Ρώσοι κατάσχεσαν την φάρμα των 83 εκταρίων που ανήκε στην οικογένειά του Ιλβές από το 1793.
Σύντομα μετά την Στοκχόλμη βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη, συγκεκριμένα σε ένα καταπράσινο δρόμο του Νιου Τζέρσι όπου ο Τόμας μεγάλωσε σαν αμερικανός έφηβος: μακριά μαλλιά, τζιν παντελόνια που δεν έβγαιναν από πάνω του, μια από νωρίς ιδιαίτερη αίσθηση της μόδας αφού φορούσε σχεδόν πάντα τουίντ σακάκια. Οδηγούσε το βαν των γονιών του και λάτρευε τη μουσική, ήταν από τους πρώτους στις ΗΠΑ που ανακάλυψαν το συγκρότημα Eagles και έπαιζε διαρκώς τους δίσκους του.
Σπούδασε ψυχολογία στο Columbia όπου εργάστηκε και ως επιστημονικός συνεργάτης, έκανε μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και διδακτορικό στο Βανκούβερ. Αγαπά και γνωρίζει σε βάθος τις τέχνες, έχει εξαιρετικά δυναμική παρουσία στο Twitter, έχει κάνει τρεις γάμους και έχει τέσσερα παιδιά. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, ακολούθησε καριέρα διπλωμάτη σε Ουάσιγκτον, Μεξικό και Καναδά και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και Ευρωβουλευτής της Εσθονίας.
Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως προέδρου, ο κ. Ilves ασχολήθηκε ενεργά με τον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε Πρόεδρος της Task Force της ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία (eHealth) από το 2011 έως το 2012. Από το 2012 έως το 2014, κατόπιν πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για το Cloud (European Cloud Partnership). Επίσης, πρόεδρος του Global Agenda Council για την κυβερνοασφάλεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ καθώς και πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (Ηigh-level Panel) για τους Παγκόσμιους Μηχανισμούς Συνεργασίας και Διακυβέρνησης Διαδικτύου της ICANN.
Σε αναγνώριση της προσφοράς του στην προώθηση της ψηφιακής ελευθερίας και της ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Ψηφιακής Ελευθερίας (Digital Freedom Award). Σήμερα, είναι διακεκριμένος επισκέπτης ερευνητής στο Hoover Institution του Πανεπιστημίου Stanford, προεδρεύει του Global Future Council για το Blockchain στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και μέλος του Συμβουλίου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πάτρα: Σοκ σε Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο - Κρατικοί υπάλληλοι στη σπείρα διακίνησης ναρκωτικών Αίσθηση προκαλούν…

24 λεπτά ago

Δήμος Αθηναίων: Αλήθειες και ψέματα για τα δημοτικά τέλη

Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…

6 ώρες ago

ΑΔΕΔΥ: 25η Νοέμβρη 2024 – Διεκδικούμε ένα κόσμο ασφαλή χωρίς βία – Καμία ανοχή στην έμφυλη βία

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…

6 ώρες ago

Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» μέσω του προγράμματος “Oiniades Trails” θέτει τις βάσεις για τον περιπατητικό τουρισμό στις Οινιάδες!

Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…

6 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

10 ώρες ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

12 ώρες ago