Categories: Κοινωνία

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Όλη η αλήθεια για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Να καταθέσουν ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά, καλεί τους συνταξιούχους, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).
Όπως τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση το ΕΝΔΙΣΥ ,ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει χρήματα σε 2 εκατ. συνταξιούχους, γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ. Με την απόφαση αυτή (Ιούνιος 2015) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες /και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.
Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση αρνείται έως σήμερα να δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά για τις περικοπές των δικών της νόμων 4093/12 , 4051/12 που η ίδια δημιούργησε το 2012, θεωρώντας τους συνταξιούχους «παιδιά ενός κατώτατου θεού»,

ΟΤΑΝ:

  • Οι συνταξιούχοι Δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρ. 88Σ (Μισθοδικείο) το 2018.
  • Έχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων) η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.
  • Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ένστολους, καθηγητές Πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος είναι δεδομένη η υποχρέωση της κυβέρνησής να συμμορφωθεί με τις υπ’αρίθμ. 2287-2290/2015 αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει ότι οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης οι οποίες , αναφέρονται σε ταύτιση και συσχετισμό των αξιώσεων των συνταξιούχων για τις μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051/12, 4093/12, καθώς και των νόμων 3863/10 και 3865/10 (Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης) που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ και από το Ελεγκτικό Συνέδριο αντίστοιχα, μόνο αδικαιολόγητη σύγχυση δημιουργούν και τίποτα άλλο στους συνταξιούχους. Τα μόνα αναδρομικά που προκύπτουν και σχετίζονται με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) είναι τα ποσά που έχουν περικοπεί παρανόμως στις επικουρικές συντάξεις από τον 6ο του 2016 και μετά (Αναπροσαρμογή συντάξεων).
Η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται η έκδοσή της, έχει ως κύρια θέματα να επιλύσει την συνταγματικότητα ή όχι του επανυπολογισμού των συντάξεων κύριων και επικουρικών, την νομιμότητα θεσπίσεως ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ) κλπ.
Ο ν.4387 (ν. Κατρούγκαλου) έχει εφαρμογή ως προς τον επανυπολογισμό των συντάξεων κύριων από 01/01/2019 και μετά. Γι’ αυτό λοιπόν και τα ενημερωτικά σημειώματα των κύριων συντάξεων περιλαμβάνουν όλες τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων (4093/12, 4051/12 κλπ.) έως τον Δεκέμβριο του 2018 τουλάχιστον (Διεκδικήσιμα αναδρομικά). Εφαρμόστηκε παρανόμως ο ν. Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016 στις επικουρικές συντάξεις (Αναπροσαρμογή συντάξεων) όπου προέκυψαν περικοπές και τα ενημερωτικά σημειώματα άλλαξαν.
Για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν χωρίς να έχουν προσφύγει δικαστικά μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, οι κληρονόμοι διατηρούν το δικαίωμα διεκδικήσεως των αναδρομικών, μέχρι την ημερομηνία θανάτου του συνταξιούχου. (Και εφόσον δεν έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς).

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός – Νίκησε 1-0 την ΑΕΚ και κατέκτησε το 48ο πρωτάθλημα στην ιστορία του

Ξέφρενο πάρτι στήθηκε στον αγωνιστικό χώρο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μετά τη λήξη του αγώνα του Ολυμπιακού με…

9 ώρες ago

Formula 1: Νικητής ο Πιάστρι στο Μπαχρέιν

Ο Όσκαρ Πιάστρι της McLaren ήταν ο νικητής στο γκραν πρι της Formula 1 στο Μπαχρέιν, με τον Τζορτζ…

10 ώρες ago

Μεσολόγγι: Παρουσία ΠτΔ κ. Τασούλα και του Υπουργού Άμυνας κ. Δένδια γιορτάστηκαν τα 199 χρόνια από την επέτειο της ηρωικής Εξόδου

Με κάθε επισημότητα έγινε η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα στο Μεσολόγγι, ο…

10 ώρες ago

Μεσολόγγι: Δέος από την βραδινή πομπή και την Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Καψάλη [Φωτο]

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς,…

22 ώρες ago

Ανάλυση CNN: Θέλει η Αμερική πίσω τους φίλους της;

Μετά από τρεις μήνες προσβολής, επιβολής δασμών και ακόμη και απειλών με προσάρτηση ορισμένων από…

2 ημέρες ago

Αγία Παρασκευή: Νέες διαγραμμίσεις διαβάσεων με υλικά νέας τεχνολογίας, υψηλής αντοχής και ποιότητας – Ενισχύεται η ασφάλεια των πεζών

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε τις πρώτες παρεμβάσεις διαγράμμισης διαβάσεων πεζών με τη χρήση νέων…

2 ημέρες ago