Ανακαλύφθηκε σε χωριό της Αγγλίας σπάνιο μωσαϊκό με Ελληνίδα πριγκίπισσα

0

Ένα ρωμαϊκό μωσαϊκό που απεικονίζει τον Πέλοπα να αγωνίζεται σε αρματοδρομία για τα… μάτια της πριγκίπισσας Ιπποδάμειας ανακαλύφθηκε στο Μπόξφορντ του  Μπέρκσαϊρ, κοντά στην πόλη Ρέντινγκ
Το μωσαϊκό ίσως είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν ποτέ στη Βρετανία.
Το μωσαϊκό 1.600 χρόνων, βρέθηκε αρχικά το 2017 και αποκαλύφθηκε πλήρως μόλις πρόσφατα είναι το ένα από τα τρία του είδους του σε όλο τον κόσμο. 
«Μόνο σε 10 ημέρες, οι εθελοντές κατάφεραν να καθαρίσουν ολόκληρο τον χώρο του μωσαϊκού. Θέλουμε να κατανοήσουμε την κληρονομιά μας και αυτό  το ψηφιδωτό είναι κάτι καινούριο. Είναι σπάνιο πράγμα» λέει η Τζόι Άπλετον, πρόεδρος της ομάδας των εθελοντών που εργάστηκαν στην ανασκαφή.
Το μωσαϊκό αναπαριστά μια αρματοδρομία, στην οποία ο Πέλοπας -βασιλιάς, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία, αρχικά στην Αχαΐα και έπειτα στην Πίσα, ο οποίος θεωρείται κατά πολλούς ο ιδρυτής και θεμελιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων– διαγωνίζεται με τον Οινόμαο για το χέρι της πανέμορφης κόρης του, της πριγκίπισσας Ιπποδάμειας. Ο Οινόμαος είχε πιστέψει σε χρησμό που προέβλεπε τον θάνατό του από τον γαμπρό του και διακήρυττε ότι θα έδινε την Ιπποδάμεια σε όποιον τον νικούσε σε αρματοδρομία, ποντάροντας στη θεϊκή δύναμη των αλόγων του, που ήταν δώρο του πατέρα του, Άρη, ενώ θα έκοβε το κεφάλι του ηττημένου.
Το Σάββατο μόλις άνοιξαν τον χώρο που βρίσκεται το μωσαϊκό για τους πολίτες το ενδιαφέρον του κοινού ήταν τόσο μεγάλο καθώς έφτασαν περίπου 3.000 άνθρωποι από όλη τη χώρα για να το θαυμάσουν.
Το ψηφιδωτό θα καλυφθεί και πάλι με χώμα για να προστατευτεί αλλά και να συνεχίσουν την καλλιέργεια του κτήματος οι αγρότες.

  • Δείτε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Harry Howard καθώς και το φωτογραφικό υλικό της αγγλικής εφημερίδας Daily Mailμε τίτλο «Incredibly rare Roman mosaic depicting a mythical chariot race for a Greek princess is uncovered in a Berkshire village» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.