Sueddeutsche Zeitung: Υπάρχουν ακόμα περιθώρια διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα υπάρχουν  περιθώρια διεκδίκησης επανορθώσεων από τη Γερμανία, επισημαίνει η  Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, που επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.
«Σε αντίθεση με την Πολωνία η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία», γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της που επιγράφει «Χαιρετίσματα από τη Χάγη»,
Συνεχίζοντας αναφέρει «H Ελλάδα, της οποίας ο νέος πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στο ακόμα ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ουδέποτε δήλωσε μεταπολεμικά ότι με την κατά καιρούς καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο των διεκδικήσεων πολεμικών επανορθώσεων. Κι όμως το Βερολίνο θεωρεί, σιωπηρά, δεδομένη μια παραίτηση από περαιτέρω διεκδικήσεις. Επικαλείται μάλιστα τη συμφωνία 2+4 του 1990, με την οποία οι Σύμμαχοι κλείνουν το κεφάλαιο των δικών τους διεκδικήσεων πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, ισχυριζόμενο ότι Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία δεν διατύπωσαν τότε κάποια ένσταση.
Για περισσότερα από 20 χρόνια οι εν λόγω χώρες σίγησαν, επιχειρηματολογεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Διαφορετική άποψη έχει, ωστόσο, η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής και αμφισβητεί σε πρόσφατο πόρισμά της ότι η γερμανική στάση συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Στο πόρισμα τονίζεται μάλιστα ότι για την Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης αποζημιώσεων. Όχι όμως και για την Πολωνία.
»
Η Süddeutsche Zeitung καταλήγει σημειώνοντας  ότι «στην τελευταία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις το 2012 οι δικαστές απέρριψαν μεν την προσφυγή από την Ιταλία. Σημείωναν ωστόσο, χωρίς να έχουν καμία νομική υποχρέωση να το κάνουν, ότι όπως η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δημιουργήσει το 2000 για επιζώντες θύματα καταναγκαστικής εργασίας ένα ταμείο καταβολής αποζημιώσεων έτσι και τώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλές δεκαετίες, ίσως να είχε νόημα να δημιουργηθεί ένα παρόμοιο ταμείο για άλλες ομάδες θυμάτων που ενδεχομένως να παραμελήθηκαν στο παρελθόν. Ακόμα κι αν από νομικής άποψης το Βερολίνο δεν υποχρεούται να το πράξει, σημειώνει το δικαστήριο».

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Ronen Steinke της κεντροαριστερής εφημερίδας του Μονάχου Sueddeutsche Zeitungμε τίλτο «Gruß aus Den Haag» στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Κώστας Λύρος: Μέρα μνήμης για την «ΕΞΟΔΟ» του Μεσολογγίου στο κέντρο της Αθήνας [Φωτο]

Με αφορμή τη σημερινή μνήμης για την επέτειο της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου, που διοργανώνει…

44 λεπτά ago

Εορτές Εξόδου 2025: Εκδήλωση του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής και κατάθεση στεφάνων στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη [Φωτο]

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ιερά Πόλις»,…

57 λεπτά ago

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Συνοπτικός οδηγός αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών ΠΕ

Η συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ), παρουσιάζει…

6 ώρες ago

F1 Ιαπωνία: Ο Φερστάπεν έγραψε ιστορία στην πίστα της Σουζούκα

Το σημερινό  Grand Prix στη Σουζούκα της Ιαπωνίας δεν ειχε και κατι που να συναρπάζει,…

6 ώρες ago

Γιάννης Μαγκριώτης*: Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Δούκας στην Τουρκία παρεμβαίνουν, για το κράτος δικαίου και την δημοκρατία.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ως Γενικός Εισηγητής για την Δημοκρατία, του Συμβουλίου της Ευρώπης,…

10 ώρες ago

Άννα Διαμαντοπούλου: Το σχέδιο για τη στέγαση

Το διαμάντι στο στέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και είναι το Κοινωνικό Κράτος. Ο 20ος…

16 ώρες ago