Το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού που βρίσκεται ξανά σε έξαρση, ωστόσο το θέμα εξελίσσεται σε άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση άργησε απελπιστικά να δράσει για το
Ωστόσο, με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει σφοδρά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άργησε πολύ να κατανοήσει αλλά και να δράσει για το προσφυγικό, δείχνοντας αντίθετα «ιδιαίτερη βιασύνη» να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές, ενώ δεν προχώρησε στην υλοποίηση προγραμμάτων που είχαν δρομολογηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση στην δήλωση της κυβέρνησης για κατάργηση της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου υποστηρίζοντας ότι «παραβιάζει κατάφωρα το Κοινοτικό Δίκαιο και τη Νομολογία», ενώ έρχεται σε αντίθεση και με την πρακτική προηγμένων χωρών στις διαδικασίες ασύλου, όπως η Αγγλία, που εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία εδώ και δεκαετίες.
«H κατάργησή του θα οδηγήσει όλες τις αιτήσεις που απορρίπτονται στα Δικαστήρια, όπως προβλέπεται στο Διοικητικό Δίκαιο, και θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη έκδοση αποφάσεων δημιουργώντας, εξάλλου, προβλήματα συμφόρησης στα Δικαστήρια αλλά και μεγάλες επιβαρύνσεις και εκμετάλλευση των αιτούντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ
Κυβέρνηση: Θράσος να μας κάνει υποδείξεις ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ντροπής της Μόριας
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό.
«Χρειάζεται περισσό θράσος το κόμμα του «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και του καταυλισμού – ντροπή της Μόριας, να κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση. Καλύτερα να σιωπά».
Αποστάσεις και από ΚΙΝΑΛ για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ
Αποστάσεις από τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για ρο προσφυγικό πήρε ο τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΚΙΝΑΛ.
«Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είχε διακηρυγμένο στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Προφανώς είναι κρίση συνόρων αλλά πρωτίστως ανθρωπιστική κρίση για τα νησιά, τους πρόσφυγες και ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΝΑΛ.
«Απαιτείται άμεσα πραγματική αποσυμφόρηση των νησιών. Συντεταγμένη και σύμφωνη με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Με μέριμνα για πολιτικές στην ενδοχώρα. Για την εύρεση χωρών φιλοξενίας αλλά και για την ένταξη ώστε να μην είναι οι πρόσφυγες όμηροι επιδοματικών πολιτικών. Απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων της Κοινής Δήλωσης και η πολύπλευρη υποστήριξη της ΕΕ. Για να γίνει πραγματικά ευρωπαϊκή υπόθεση η διαχείριση προσφύγων και μεταναστών».
Σχολιάζοντας τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για το προσφυγικό αναφέρει ότι η «κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα μεταφέρει μερικές εκατοντάδες ανθρώπους στην ενδοχώρα και παρουσίασε γενικόλογα αλλά και αμφιλεγόμενα μέτρα για να χαϊδέψει τα αυτιά του συντηρητικού ακροατηρίου της. Ενώ το πρόβλημα των νησιών είναι τώρα ανακοίνωσε μέτρα με ορίζοντα τριετίας. Όσοι περίμεναν λύσεις εισέπραξαν απογοήτευση. Το άμεσο μέλλον προβλέπεται ζοφερό και η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων».
Σοβαρή ανησυχία εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία
Σοβαρή ανησυχία εκφράζει το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός της εξέτασης των προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.
Η ανάρτηση στη σελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας στο facebook
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη σοβαρή της ανησυχία για τη σημερινή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), ότι θα καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη νομιμότητα της διαδικασίας ασύλου, και να στερήσουν τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο από το δικαίωμά τους σε αποτελεσματική προστασία, όπως την εγγυώνται το Άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και το Άρθρο 39 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να διευκρινίσουν περαιτέρω το περιεχόμενο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, και να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα όσων αναζητούν διεθνή προστασία δεν θα υπονομεύονται προκειμένου να εφαρμοστεί η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…