Κώστας Γαβράς: Εμπιστευτήκαμε την Αριστερά σε άνδρες που απέτυχαν -στη Βενετία με το «Ενήλικοι στο Δωμάτιο»

0

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας έκανε πρεμιέρα η ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικοι στο δωμάτιο».
Η πολυαναμενόμενη ταινία, που βασίζεται σε βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, πραγματεύεται την ταραγμένη πολιτικά περίοδο του 2015, όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών, τα capital controls και το δημοψήφισμα.
Στην συνέντευξη τύπου, που διήρκεσε πολύ λίγο, βρέθηκαν οι πρωταγωνιστές Χρήστος Λούλης (Βαρουφάκης) και Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Τσίπρας), ο σκηνοθέτης και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας.
Ο Κώστας Γαβράς μεταξύ άλλων δήλωσε, σύμφωνα με το flix: «Η ιδέα για μια ταινία για την ελληνική κρίση υπήρχε ήδη από το 2007, όταν ο Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι, πολύ πριν ξετυλιχθεί το δράμα, μου είπε η Ελλάδα οδεύει προς την καταστροφή. Μου εξήγησε ακριβώς τι θα συνέβαινε και δυο χρόνια αργότερα, πράγματι, ξεκίνησε η κρίση. Άρχισα να συλλέγω πληροφορίες για να καταλαβαίνω τι συμβαίνει.
Στο κεφάλι μου είχα την ιδέα να κάνω μια ταινία γι’ αυτό το θέμα, χωρίς να έχω μια δραματική κατεύθυνση ακόμα, ώσπου η Μισέλ (Ρέι Γαβρά, παραγωγός και σύζυγος του Κώστα Γαβρά), μου έστειλε ένα άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη και είπα, αυτό είναι η ταινία.
Συναντηθήκαμε πολλές φορές με τον Βαρουφάκη, μου μίλησε, μου εξήγησε, μου έβαλε ν’ ακούσω ηχογραφήσεις που είχε κάνει από το Eurogroup ο ίδιος γιατί ακόμα δεν υπήρχαν ντοκουμέντα στη δημοσιότητα. Μου είπε ότι θα έγραφε ένα βιβλίο, του είπα θα το διαβάσω και θα δούμε. Μου έστελνε κεφάλαιο-κεφάλαιο. Και όταν ολοκληρώθηκε είπα, ναι, αυτό θα είναι η ταινία. Αυτή η συνομιλία διήρκεσε τρία χρόνια. Έγραψα το σενάριο, ξεκινήσαμε το κάστινγκ και την αναζήτηση χρημάτων».
«Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι η Αριστερά. Για μένα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά ιδέες για την κοινωνία, μια φιλοσοφία ζωής. Και αυτή τη φιλοσοφία την εμπιστευτήκαμε σε άνδρες που απέτυχαν», πρόσθεσε η σκηνοθέτης.
Απόψε, λίγο πριν την προβολή του «Ενήλικοι στην Αίθουσα» ο Κώστας Γαβράς θα τιμηθεί με το βραβείο Jeager-Lecoultre τιμάται για το συνολικό έργο του και την κινηματογραφική του καριέρα.

Share.

Comments are closed.