Η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ θα «φάει» τον Σκουρλέτη;

0

Το ερώτημα για το ποιος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας έχει δημιουργήσει προβλήματα στο κόμμα και μάλιστα πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος στο εσωτερικό του και ο Αλέξης Τσίπρας, που επιστρέφει σε ρυθμούς καθημερινότητας, αναμένεται να αναλάβει να ελτονώση αυτή την κρίση που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης βρίσκεται ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος δέχτηκε από ΜΜΕ (που θα λέγαμε ότι είναι φίλα προσκείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ) κριτική η οποία φάνηκε να ξεπερνά τα όρια της πολιτικής διαφωνίας και να έχει ως ενδεχόμενο ακόμα και την αποδόμηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.
Και μιας και τα «πυρά» που δέχτηκε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζονται σε έναν ουδέτερο πολιτικά χρόνο αλλά στην έναρξη της συζήτησης για την κατεύθυνση για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης το εισέπραξε ως κατευθυνόμενο χτύπημα και αναμένεται να θέσει την ενόχληση του στον Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα έσπευσε μέσω δημοσίων παρεμβάσεων να δώσει το στίγμα του και να απαντήσει στους επικριτές του για το πώς ο ίδιος ως γραμματέας αντιλαμβάνεται το μαζικό και ανοιχτό κόμμα σημειώνοντας ότι «Οι ανοιχτές, δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες διαλόγου που έχει εμπεδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απάντηση σε κάθε κακοπροαίρετη προσπάθεια καθορισμού των όρων της αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα για την πορεία του, τον ρόλο του στη νέα πολιτική φάση, τη διεύρυνση και την ισχυροποίησή του, με έμφαση στους μαζικούς χώρους».
Τα όσα υποστηρίζει ο Σκουρλέτης δεν είναι στην κατεύθυνση στελεχών που συμμετείχαν στην πολιτική κίνηση του «Κάραβελ» και επιδιώκουν το άμεσο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον Σοσιαλιστικό χώρο. Μάλιστα αρκετοί υποστηρίζουν ότι στον αντίποδα Σκουρλέτη τοποθετούνται στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα όπως ο Νίκος Παππάς.
Όλα αυτά δημιουργούνται λόγω της αναμενόμενης πορείας προς τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πορεία προς το «νέο» ΣΥΡΙΖΑ, ο διάλογος για τη δομή και τη λειτουργία του, όπως και η αναγκαία δόση αυτοκριτικής για τα κυβερνητικά πεπραγμένα δημιουργούν τα δεδομένα της σύγκρουσης που εξελίσσεται πριν καν αρχίσει η κουβέντα. Κάποια στελέχη που συμμερίζονται τις ανησυχίες Σκουρλέτη, θεωρούν ότι πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο μια σειρά από επιλογές που έγιναν.
Σε αυτό το πλαίσιο και για να μην επαναληφθούν λάθη της περασμένης περιόδου, τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι δεν έγινε συζήτηση για τις επιλογές στο χώρο των ΜΜΕ, δεν έγινε συζήτηση για τον πολιτικό προγραμματισμό και τη συγκυρία που επελέγη για την εκλογική σύγκρουση με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές με την ευρεία ήττα των ευρωεκλογών να δίνει ανεπιστρεπτί βεβαιότητα νίκης στη ΝΔ, ούτε επίσης για αλαζονικές συμπεριφορές που κόστισαν στη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς το νέο κόμμα, είναι σαφής η διαφωνία Σκουρλέτη με εγγραφές-πακέτο νέων μελών που πιθανόν να επιδιώξουν «Πασοκογενείς» σύντροφοι του, για αυτό και μιλά για «ενεργά μέλη» και όχι «followers», στέλνοντας μήνυμα σε όσους θέλουν μια ξεχειλωμένη προσυνεδριακή περίοδο μέχρι την άνοιξη και εκλογές οργάνων από άλλο σώμα πλην του συνεδρίου.
Με βάση αυτά, κάποιοι είναι βέβαιοι ότι ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρεί όχι να υπηρετήσει αλλά να μπλοκάρει το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που σε κλειστή συνεδρίαση έπεσε ιδέα ακόμα και για εκλογή νέου γραμματέα τον Σεπτέμβριο.
Άλλο ζήτημα που δημιουργεί τριβές είναι η προσπάθεια εκλογής προέδρου από τη βάση και δημιουργίας ενός προσωποπαγούς νέου κόμματος και αυτό αναμένεται να προκαλέσει θύελλες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος εντύπωση ωστόσο έχει προκαλέσει η έως τώρα επιλογή Τσακαλώτου να μην παρέμβει έως τώρα δημόσια στη συζήτηση που έχει ανοίξει. Πιθανότατα το επόμενο διάστημα ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα δώσει το στίγμα του για το τι πρέπει να χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας και τι όχι.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner