Νέα ανακάλυψη για την Τροία – Ιδρύθηκε τουλάχιστον 600 χρόνια νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε

0

Νέα ανακάλυψη των αρχαιολόγων στην αρχαία Τροία στην επαρχία Τσανάκαλε της Τουρκίας μετακινεί το έτος ίδρυσης της ιστορικής πόλης έξι αιώνες νωρίτερα από ό, τι υπολογιζόταν μέχρι και σήμερα.
Η διάσημη πόλη της Τροίας που έμεινε στην ιστορία από το ομηρικό έπος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής για χιλιάδες χρόνια, με τις αναφορές να παρατηρούν δραστηριότητα στην αρχαία πόλη μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια.
Σήμερα, ο υπεύθυνος Αρχαιολόγος της περιοχής, Ρουστέμ Ασλάν (Rüstem Aslan) εξηγεί πως νέα ευρήματα δείχνουν πως η πόλη έχει τις ρίζες της πιο βαθιά πίσω στην ιστορία από ό, τι γνωρίζαμε.
Η Τροία καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων, εξαιτίας πολέμων, σεισμικών δονήσεων και άλλων φυσικών καταστροφών. Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερα από 156 χρόνια και έχουν φέρει στο φως πολλές φάσεις της ιστορίας της Τροίας.
Μεταγενέστερες ανασκαφές απεκάλυψαν αρκετές πόλεις κτισμένες διαδοχικά η μία πάνω στην άλλη στο πέρασμα των αιώνων. Έτσι, οι αρχαιολόγοι χώρισαν τις ιστορικές περιόδους σε επίπεδα, καταλήγοντας συνολικά σε 10, αριθμημένα από το 1 ως το 10 με βάση την παλαιότητα των ευρημάτων.
Η «Τροία 0» και τα 5.500 χρόνια ιστορίας της πόλης
Σήμερα, ο Τούρκος αρχαιολόγος είναι έτοιμος να καταχωρήσει ένα ακόμη επίπεδο, την «Τροία 0» όπως την χαρακτηρίζει. «Εντοπίσαμε ίχνη στάχτης, κεραμικών και ξύλινων κατασκευών που πρέπει να καταχωρηθούν στο επίπεδο 0» λέει ο Ασλάν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Daily Sabah. «Αυτό δείχνει πως η ιστορική περίοδος εκείνου του επιπέδου χρονολογείται 5.500 χρόνια πριν» συμπληρώνει.
Αν οι ενδείξεις των Τούρκων αρχαιολόγων αποδειχτούν ακριβείς, τότε η Τροία πρέπει να ιδρύθηκε το 3500π.Χ. Ολες οι περασμένες ανασκαφές τοποθετούνταν στην γραμμή της ιστορίας μεταξύ του 3000π.Χ. και του 1300 μ.Χ. από την αρχαία ελληνική περίοδο ως και την βυζαντινή.
Η Τουρκία δίνει μεγάλη βαρύτητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Τροίας. Το 2018 ανακηρύχθηκε έτος Τροίας, ενώ τον περασμένο Μάρτιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκοψε την κορδέλα του μουσείου για την Τροία στην περιοχή.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της Daily Sabah με τίτλο «Ancient city of Troy may have been founded 600 years earlier than thought, new archaeological findings show» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.