Δημήτρης Κουρουβακάλης*: Ιστορικές αλλαγές στο ΕΣΥ

Από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός υγείας ο κος Κοτζαμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«…Αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ). Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και βελτίωσης του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και την έγκαιρη πρόσβαση κάθε πολίτη σε υπηρεσίες υγείας συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στο σύστημα αλλά και το ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς εξοπλισμό σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής τεχνολογίας και κανένας συμπολίτης μας δεν θα ταλαιπωρείται…»
Με λίγα λόγια: Το υπουργείο υγείας σκοπεύει να συνάψει συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρείες ώστε όποιος ασφαλιζόμενος ιδιωτικής εταιρείας επιθυμεί, θα μπορεί να νοσηλεύεται στο ΕΣΥ επί αμοιβής που θα καταβάλλει η ασφαλιστική εταιρεία. Εδώ υπάρχει η μεγάλη αντίφαση στις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη, διότι η εξαγγελία οδηγεί σε μαρασμό τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όσο για τα δημόσια θεραπευτήρια ο απόλυτος συνωστισμός αφού ο ιδιώτης ασφαλισμένος θα έχει απόλυτη προτεραιότητα με εξαγοράσιμες υπηρεσίες υγείας από δωρεάν παρόχους υγείας (ενίοτε με διαπλεκόμενες αναθέσεις…).
Αυτονόητα η προτεραιότητα αύτη θα είναι εις βάρος αυτών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον χρηματισμό. Οι λίστες αναμονής θα είναι σε ισχύ μόνο στους μη ασφαλισμένους, οι οποίες λίστες θα μακραίνουν όλο και περισσότερο εφόσον θα εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους ασφαλισμένους με ιδιωτικά συμβόλαια προνομιούχους πολίτες. Πράγματι κανένα πρόβλημα για τους έχοντες και κατέχοντες… για τους υπόλοιπους κύριε υφυπουργέ να φανταστούμε λίστες και ράντζα; Επίσης με την μέθοδο του leasing θα εξοπλιστούν οι δομές υγείας με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με το αζημίωτο φυσικά… Η εφαρμογή του σχεδίου ΣΔΙΤ σε πλήρη εφαρμογή. Με άγνωστες όμως τις προοπτικές διαχείρισης τόσο στις κεντρικές δομές όσο και για τις περιφερειακές δομές όπου θα απουσιάζει ο αυτοσκοπός των εταιρειών που δεν είναι άλλος από το κέρδος, όπου οι άγονες και προβληματικές περιοχές θα καταλειφθούν στην τύχη τους. Τα διάφορα πυροτεχνήματα που διαπερνούν τις προγραμματικές δηλώσεις δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν την κύρια επιλογή της κυβέρνησης που είναι βασικές δομές του δημόσιου συστήματος υγείας με γοργά βήματα να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα και να λειτουργήσουν με όρους επιχειρηματικότητας… με την σταδιακή κατάλυση και κατάργηση του ΕΣΥ και διαφοροποιώντας το, από το σύστημα υγείας όπως το γνωρίζαμε επί τέσσερις δεκαετίες στην χώρα μας.

* Ο Δημήτρης Κουρουβακάλης είναι μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ

Δείτε τα 2 προηγούμενα άρθρα του Δημήτρη Κουρουβακάλη

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

17 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

17 ώρες ago

Στον Mr Survivor, Ατζούν Ιλίτζαλι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το 45% του ΣΚΑΪ;

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τούρκο επιχειρηματία της showbiz, Ατζούν Ιλίτζαλι (Acun Ilıcalı), για…

17 ώρες ago

Super League: Tο πρωτάθλημα το πάρει ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ; Όλα τα σενάρια – Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας – Τι ισχύει για την 3η και την 4η θέση

Ο τίτλος του πρωταθλητή στο φετινό πρωτάθλημα της  Super League θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική…

23 ώρες ago

Ολυμπιακός: Πώς θα διατεθούν τα εισιτήρια για τον τελικό του Conference League με την Φιορεντίνα

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο προμήθειας εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League…

1 ημέρα ago

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Έτοιμη είναι…

2 ημέρες ago