Η Παναγία της Τήνου, ο λευκός μαρμάρινος Ναός, ο οποίος βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη χώρα του νησιού αποτελεί ίσως το σημαντικότερο σημείο θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα μαζί με το Άγιο Όρος.
Κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας.
Η παράδοση θέλει τον εντοπισμό της εικόνας να αποδίδεται στο όραμα της μοναχής Πελαγίας από την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου, που είδε την Παναγία να της ζητά να βρει μια θαυματουργή εικόνα που ήταν χρόνια θαμμένη στη γη. Λέγεται ότι είδε τρεις Κυριακές το ίδιο όνειρο και παρακίνησε τον Μητροπολίτη της Τήνου Γαβριήλ να οργανώσει ανασκαφές στον αγρό του Αντωνίου Δοξαρά, στη Χώρα. Οι πιστοί ανταποκρίθηκαν και στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822 ξεκίνησαν οι ανασκαφές.
Η εικόνα ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στις 30 Ιανουαρίου 1823 και ενώ προηγήθηκαν ανασκαφές το 1822 που αποκάλυψαν τον αρχαίο ναό του Διονύσου και το ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η είδηση της εύρεσης της εικόνας, κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρήθηκε καλός οιωνός και το νησί επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς και Μακρυγιάννης, για να προσκυνήσουν.
Μετά την εύρεση της εικόνας ακολούθησε η οικοδόμηση του ναού. Για την οικοδόμησή του χρειάστηκαν μεγάλες ποσότητες μαρμάρων, οι οποίες κατά κύριο λόγο μεταφέρθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Δήλου. Η εξασφάλιση των μαρμάρων, με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο, δεν έλυσε τα προβλήματα, γιατί απαιτούνταν πολλοί εργάτες και αρκετά χρήματα. Η ολοκλήρωση του έργου οφείλεται στη σημαντική συνδρομή, σε εργασία και χρήμα, τόσο του τηνιακού λαού, όσο και χριστιανών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι τα μέσα του 1832 είχε ανεγερθεί η ανατολική πτέρυγα του συγκροτήματος, το τμήμα ανατολικά του καμπαναριού και το τμήμα ανατολικά της κεντρικής εισόδου. Το σύνολο των εργασιών ανέγερσης ολοκληρώθηκε το 1880.
Κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές, ανεβαίνουν πότε ξυπόλητοι, πότε γονυπετείς τον πλακόστρωτο ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από το λιμάνι και καταλήγει στον Ναό για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου και να ζητήσουν τη βοήθεια της προκειμένου να αντιμετωπίσουν όσα τους βαραίνουν…
Τα εκατοντάδες τάματα των πιστών μαρτυρούν τις παρακλήσεις τους, κυρίως για θέματα υγείας. Αφιερώματα σε πολύτιμα μέταλλα σε σχήματα καρδίας, άκρων ή οφθαλμών… Καράβια, βάρκες, σπίτια, ο,τιδήποτε μπορεί να σκεφτεί ανθρώπου νους, κρεμάται πάνω και γύρω από την εικόνα.
Κάτω από τους Θόλους του Ναού της Μεγαλόχαρης της Τήνου κατά την διάρκεια της ιστορίας του, αντήχησαν όχι μόνο οι παρακλήσεις των πιστών που κατέφυγαν στην Χάρη της για να θεραπευθούν, αλλά και ο χτύπος της καρδιάς της Ελλάδας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίες του Έθνους μας από το 1821 μέχρι σήμερα.
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους
Προηγούμενα άρθρα για την Παναγία και το δεκαπενταύγουστο
Σε τρεις αλήθειες αναφέρθηκε σε παρέμβασή του, σήμερα στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ…
Η δημοτική παράταξη «Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής», με επικεφαλής τον Γιάννη Σταθόπουλο, με ανακοίνωσή της αναφέρεται…
Απάντηση στις αιτιάσεις της παράταξης του Κ. Μπακογιάννη για την διπλή ανάπλαση έδωσε στο δημοτικό…
Σε ηλικία 79 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Ο γνωστός δημοσιογράφος…
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ζητά από τον e-ΕΦΚΑ να εφαρμόσει τον ν.5045/2023 άρθρο 45…
Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση και αποδέκτη την πλήρη αντίθεσή του…