Συζήτηση στη Βουλή για το Πανεπιστημιακό άσυλο – Οι εμμονές και οι ιδεοληψίες

0

Η συζήτηση για το Πανεπιστημιακό άσυλο ανέβασε τους τόνους στην Βουλή, προκαλώντας μια νέα αντιπαράθεση, κυβέρνησης αντιπολίτευσης και μια νέα προσωπική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη.
Για το άσυλο έλαβε, άλλωστε, το λόγο ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο μια κατάσταση εκτεταμένης ανομίας στον χώρο των Πανεπιστημίων.
Συμπεριέλαβε μάλιστα σε αυτήν τρομοκρατημένους υπαλλήλους γραμματειών, κλειστά εργαστήρια, οργανώσεις και μολότοφ, ακόμη και βρόμικους τοίχους με γκράφιτι! Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση, η οποία λειτουργεί εις βάρος του επιπέδου σπουδών και κρατά πίσω τα ελληνικά Πανεπιστήμια. «Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο» είπε ο Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι με την ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά αποκαθίσταται το ακαδημαϊκό άσυλο.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι πρακτικές μαφιόζων και πολιτικών μπράβων για να τονίσει στην συνέχεια ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνόμους στα Πανεπιστήμια, αλλά να διώξει τους κουκουλοφόρους, την δράση των οποίων χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένοντας στο ότι η κατάργηση του ασύλου συνιστά απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς στους χώρους των Πανεπιστημίων, ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύουν τη γνώση, την έρευνα και τον πολιτισμό, εκτοπίζοντας τους «μπαχαλάκηδες» και τους βανδαλισμούς.
Τονίζοντας ότι είναι λάθος να συμβιβάζεται η Πολιτεία, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέδειξε «ανοχή στην παραβατικότητα» και ότι επί των ημερών του (του ΣΥΡΙΖΑ) «παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν».

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για «ιδεολογική εμμονή» στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και για «το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας». Κατηγόρησε μάλιστα προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι αυτή η εμμονή του ξεκινά από την γενικότερη αποστροφή του για το δημόσιο και «την μεροληψία του υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε παραλλήλως την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία» και αναφερόμενος στους Βορίδη και Γεωργιάδη επισήμανε ότι «έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό το μένος περιλαμβάνει και «ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς (δηλαδή κατά τον Μητσοτάκη) και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο».
Ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι διαχρονικά επιδιώκει την «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου» πανεπιστημίου, επέκρινε την απόφαση να καταργηθεί η ίδρυση της Νομικής Σχολής της Πάτρας, καθώς και την μεταφορά της έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ειδικά για το τελευταίο τόνισε μάλιστα ότι «ακρωτηριάζει» και «αποδυναμώνει» την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αν και συμφώνησε ότι «η έρευνα πρέπει να έχει σύνδεση με την αγορά», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η έρευνα αποτελεί κάτι ευρύτερο, το οποίο ξεπερνά τα όρια της «προσφοράς και της ζήτησης», και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «οδηγεί σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία, η προσφορά των οποίων δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους». Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση για «ιδεολογική εμμονή» και «συνειδητή εξαπάτηση», ανέφερε ότι η κατάργηση του ασύλου με τον νόμο Διαμαντοπούλου δεν έφερε αποτελέσματα και προειδοποίησε ότι «αυτή η ιδεολογική εμμονή ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης».

Η στάση της Φώφης
Στην ομιλία της στη Βουλή, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει «συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία: Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους».
Έκανε μάλιστα λόγο για «ρεαλιστική λύση με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Διαφορετικά προειδοποίησε ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργός θα «φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη, γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, στην οποία η κ. Γεννηματά του εξέθεσε τις απόψεις του κόμματος για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
Ιδιαίτερα επικριτικός στο θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι πίσω από αυτήν την επιμονή της κυβέρνησης, «κρύβεται ότι η κυβέρνηση φτιάχνει το “Πανεπιστήμιο Α.Ε.”» και αυτό, όπως είπε απαιτεί «σιγή νεκροταφείου». Γιατί μόνο έτσι, κατά το ΚΚΕ, μπορεί «να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα η πολιτική που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα και επιτάσσει την υπαγωγή της έρευνας στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας».
Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό το πανεπιστήμιο-επιχείρηση το υπηρέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έδωσαν άσυλο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να αλωνίζουν μέσα στα πανεπιστήμια». Τόνισε τέλος ότι «η κυβέρνηση ξεκινάει με το άσυλο, γιατί εκτιμάει ότι της είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει με μια κατάκτηση του λαού και της νεολαίας, που συκοφαντήθηκε και  κακοποιήθηκε, εξαιτίας και της δράσης συγκεκριμένων μηχανισμών, συμμοριών που καμία απολύτως σχέση έχουν με το φοιτητικό κίνημα».

Share.

Comments are closed.