Μετά την κατάργηση του ασύλου, η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών στα πανεπιστήμια

0

Σχέδια επέμβασης στα πανεπιστήμια, σε περίπτωση που διαπιστωθούν έκνομες ενέργειες ετοιμάζονται, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στην ΕΛ.ΑΣ.
Τα σχέδια θα προβλέπουν ποια θα είναι η αντίδραση, ανάλογα με το είδος της έκνομης ενέργειας που θα διαπιστωθεί εντός των πανεπιστημίων.
Τα πρώτα σχέδια της αστυνομίας αφορούν το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά ανάλογα πλάνα θα γίνουν και για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν άρθρο του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή την Πέμπτη.
Μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το σχέδιο περιλαμβάνει χαρτογράφηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έτσι ώστε οι αστυνομικοί να έχουν καλύτερη γνώση του χώρου για την περίπτωση που θα χρειαστεί να γίνει επέμβαση ή ακόμη και για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης.
Το πλάνο της η ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη συγκρότηση
ομάδων κρούσης, που θα περιλαμβάνουν MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και Ασφάλεια. Αυτές θα επεμβαίνουν κατά περίπτωση, αφού θα υπάρχει εγχειρίδιο ενεργειών για την αντίδραση ανάλογα με το αδίκημα- π.χ. αν πρόκειται για βανδαλισμούς, ρίψεις μολότοφ, διακίνηση ναρκωτικών κτλ.- όπως και ανάλογα με τον αριθμό των δραστών. Ουσιαστικά θα γίνονται «χειρουργικές» επεμβάσεις.
Τέλος, θα γίνεται καταγραφή των προσαχθέντων, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία μια πιο δυναμική επέμβαση της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους και θα δημιουργηθεί μια «τράπεζα δεδομένων» των δραστών που μετέχουν σε τέτοιες έκνομες ενέργειες. Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για ουσιαστικές αστυνομικές επεμβάσεις, με προσοχή και σύνεση. «Όχι στημένα σόου με γιουρούσια αστυνομικών μόνο για την εικόνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Share.

Comments are closed.