Categories: Διεθνή

Τουρκία: Μπλόκο σε 136 αντιπολιτευτικούς ιστότοπους διέταξε τουρκικό δικαστήριο

Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε να αποκλειστεί η πρόσβαση σε 136 ιστότοπους ή λογαριασμούς σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χρηστών που επικρίνουν την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων μελών της τουρκικής αντιπολίτευσης, κρίνοντας ότι απειλούν «την εθνική ασφάλεια» της Τουρκίας, αποκαλύπτει το κείμενο της απόφασής του όπως μεταφορτώθηκε στο bianet, έναν από τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς που θίγονται.
Τη 16η Ιουλίου, η γενική διοίκηση της τουρκικής χωροφυλακής προσέφυγε σε ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας και ζήτησε να απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς, εξήγησε το bianet, το οποίο υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), συνδέσμους τουρκικών βιομηχανιών και εταιρειών και άλλους, εγχώριους και διεθνείς, οργανισμούς.


Η απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση εκδόθηκε την ίδια ημέρα, με την επίκληση ενός νόμου που διέπει τον έλεγχο του περιεχομένου που δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο, ωστόσο, δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του αποκλεισμού της πρόσβασης, καθώς ορισμένοι από τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς συνεχίζουν να είναι προσπελάσιμοι από την Τουρκία.
Ανάμεσα στους λογαριασμούς η πρόσβαση στους οποίους αποφασίστηκε να απαγορευθεί είναι αυτός που διατηρεί στο Twitter η Ογιά Ερσόι, εκλεγμένη στην Κωνσταντινούπολη βουλεύτρια του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), λογαριασμοί του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, καθώς και μιας οργάνωσης πολιτών που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.
Η Ερσόι εξέλαβε τη δικαστική απόφαση ως εφαρμογή της πολιτικής που προσάπτει στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη «φίμωση της αντιπολίτευσης» και τόνισε πως θα ασκήσει έφεση.


Στην Τουρκία έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε πάνω από 245.000 ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου, από το 2017, αυτού της Βικιπαίδειας, καταγγέλλουν ακτιβιστές.
Καταγγέλλοντας το «σκανδαλώδες» μέτρο, ο αντιπρόσωπος στην Τουρκία της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), Ερόλ Εντέρογλου προέτρεψε μέσω Twitter «τις αρχές να ακυρώσουν αυτήν την εντελώς αυθαίρετη απόφαση».
Επικριτές της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν του προσάπτουν ότι περιστέλλει την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης και υπονομεύει τη δημοκρατία στην Τουρκία.
Η Τουρκία καταλαμβάνει την 157η θέση στην κατάταξη 180 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου, όπως καταρτίζεται από την RSF.

  • Δείτε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Fundanur Öztürk της τούρκικης έκδοσης του BBC (BBC Türkçe) με τίτλο «Bianet – 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabı için erişim engeli kararı Anayasa’ya aykırı mı?» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Μηδενικά απόβλητα, άπειρη διασκέδαση στην Ακαδημία Πλάτωνος

H Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικών Αποβλήτων (International…

2 ώρες ago

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Βριλησσίων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βριλησσίων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπέγραψαν ο Δήμαρχος Γιάννης…

8 ώρες ago

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» – Γ. Σταθόπουλος: Συκοφαντεί και πάλι ο κ. Μυλωνάκης – Να αναλάβει τις ευθύνες του στην υπόθεση Σιστοβάρη

Επανέρχεται με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας…

9 ώρες ago

Τεράστιες οι ζημιές σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη από τα 7,7 Ρίχτερ – Τουλάχιστον 144 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι [Bίντεο]

Τουλάχιστον 144 άνθρωποι στη Μιανμάρ σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και τη…

14 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ν στελεχώσουν του Τομείς του κόμματος – Όλα τα ονόματα

Στην ανακοίνωση των προσώπων που αναλαμβάνουν τους Τομείς Πολιτικής και Δικτύων του κόμματος προχώρησε το…

15 ώρες ago

ΕΙΝΑΠ: Τα τελικά αποτελέσματα για το νέο ΔΣ μετά τις εκλογές – Επίσημα πρώτη δύναμη το ΚΚΕ και δεύτερη η Νέα Δημοκρατία

Ηχηρή ήττα για τη ΔΗΚΝΙ, παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής την λοιμωξιολόγο Ματίνα…

20 ώρες ago