«Ξηλώνουν» την Βασιλική Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

0

Η κυβέρνηση βρήκε τη νομική φόρμουλα που έψαχνε για το «ξήλωμα» της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Με διάταξη στο διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή καθιερώνει- αναδρομικά μάλιστα– αυστηρούς κανόνες, για το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής και σε οποιαδήποτε ιδιότητα σχετιζόμενη με την κυβέρνηση. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την αντικατάσταση της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Πάντως μέχρι τώρα πολλοί υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση θα το πάει αλλιώς. Θα το πάει, δηλαδή, με τη λογική της ενιαυσίας θητείας, όποτε η κ. Θάνου θα είχε τελευτήσει το βίο της ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κι επομένως θα αντικαθίστατο. Όμως τελικά επελέγη το ασυμβίβαστο, που είναι και ισχυρότερο
Τι προβλέπει η διάταξη που αφορά την Θάνου
Στη διάταξη αυτή του πολυνομοσχεδίου, προβλέπονται ασυμβίβαστα για την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου.
Η απαγόρευση έχει ισχύ για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει άμεση ισχύ από τη δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με αναδρομική ισχύ, αφού προβλέπει πως θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα αυτά και για τα εν ενεργεία πρόσωπα. Η ύπαρξη των συγκεκριμένων ασυμβίβαστων, αναφέρει το νομοσχέδιο, σημαίνει την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.
Ο Νίκος Παππάς για το ξήλωμα της Θάνου
Σε σκληρή δήλωση προχώρησε για το θέμα ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς:
«Με φωτογραφική τροπολογία η Ν.Δ. θέλει να ξηλώσει την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού διότι ενόχλησε εκδοτικό συγκρότημα.
Της νύχτας τις τροπολογίες τις βλέπει η μέρα και γελά.
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία αντίκειται και στην κοινοτική νομοθεσία, η Ν.Δ. επιχειρεί να παύσει την επικεφαλής και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Οι αντιδράσεις μετά τον διορισμό της Θάνου
Ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μετά τη συνταξιοδότησή της, είχε διατελέσει άμισθη προϊστάμενη του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ανέλαβε τη θέση της προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει ότι θα απομάκρυνε την κ. Θάνου από τη θέση αυτή, ενώ η ίδια δήλωνε: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».

Share.

Comments are closed.