Η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα είναι η νέα διευθύντρια του ΔΝΤ

0

Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων και ψηφοφορίας
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο άλλος υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής για το ΔΝΤ, ήταν ο πρώτος που συνεχάρη την Γκεοργκίεβα, αποδεχόμενος την ήττα του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη θα έχουμε το φαινόμενο να είναι γυναίκες στο «τιμόνι» και του ΔΝΤ η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και της ΕΚΤ- η Κριστίν Λαγκάρντ– αλλά και της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Ποια είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η Γκεοργκίεβα είναι οικονομική αναλύτρια που από το 2017 είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η 66χρονη Βουλγάρα έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το 2014 έως το 2016.

Από το 1993 έως το 2010 διετέλεσε σε διάφορες θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία. Το 2008 ήταν αντιπρόεδρος και το 2017 έγινε διευθύνουσα σύμβουλος. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε προτείνει την Γκεοργκίεβα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Στην ψηφοφορία- που αναδείχθηκε γ.γ. του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες- ήταν όγδοη ανάμεσα στους 10 υποψηφίους για τη θέση.

Share.

Comments are closed.