Νότης Μαυρουδής*: Το άγχος του γήρατος

0

Πριν από μέρες κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο πλατφόρμα όπου ειδική εφαρμογή εμφανίζει την βιολογική εξέλιξη, την γήρανση δηλαδή, της μορφής κάποιων προσωπικοτήτων, αλλά και απλών χρηστών· γυναικών και ανδρών· πώς είναι τώρα και πώς θα εξελιχθεί η όψη τους στην διάρκεια του χρόνου και κυρίως κατά την φάση του γήρατος. Ένας αλγόριθμος, ένα πρόγραμμα που έχει εξελιχθεί και συνθέτει τα δεδομένα στοιχεία ώστε να σχηματιστεί η μελλοντική τους όψη… Πρέπει να πω πως έχει ενδιαφέρον έως και πλάκα μια τέτοια διαδικτυακή… μαγεία και μάλλον θα έχει κινήσει το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους που… καλούνται να ανοίξουν το κουτάκι με το μυστικό του μέλλοντος για να δουν το πρόσωπό τους· πώς θα αλλοιωθεί και πώς θα είναι σε 40, 50 χρόνια από τώρα; Δεν θα μάθουν εάν θα μεταμορφωθούν, αλλά το πόσο θα τους «σημαδέψει» η βιολογική τους εξέλιξη. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η μεταβολή μέσα στον χρόνο είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη κι έτσι, η «πληροφορία» είναι αυτονόητη και αναμενόμενη.
Πληροφορίες για τον παρελθόντα χρόνο έχουμε μέσα από φωτογραφικό υλικό· ύστερα, όταν η κάθε φωτό της οποιασδήποτε  στιγμής αθροίστηκε με το πέρασμα του χρόνου, έγινε απτό δείγμα και καταγραφή του παρελθόντος. Δεν είχαμε όμως (ως τώρα) δείγματα τού μέλλοντος και ετούτη η τεχνολογία περί μελλοντικής μεταμόρφωσης είναι κάτι που κάποιοι από εμάς σίγουρα θα την λάβουμε υπ’ όψη. Α, θα πρέπει να διορθώσω όμως αυτό το «εμάς» που έγραψα στην παραπάνω φράση μου. Εμείς, η γενιά μου δηλαδή και οι μεγαλύτεροι από μένα, βρίσκονται ήδη στην εποχή των ρυτίδων, της αφυδάτωσης και της χαλάρωσης του δέρματος και άλλα κοινά  στοιχεία της γήρανσης· η εξέλιξή μας δεν μπορεί να είναι εντυπωσιακή, ως προς το χειρότερο, εκτός εάν κάποιες επιπλοκές και αρρώστιες μας στοιχειώσουν έτι περαιτέρω. Οι νεότερες γενιές όμως, είμαι σίγουρος πως δεν θα αδιαφορήσουν μπροστά στην δυνατότητα να δουν τον εαυτό τους (φάτσα κάρτα που λένε) στην δύσκολη φάση του γήρατος. Δηλαδή, τις μελλοντικές τους φωτογραφίες!
Μέσα σε όλα ετούτα που τα ονομάζω «υπαρξιακά», σκεφτόμουν πως αυτές οι φωτό των διάσημων (ηθοποιών, τραγουδιστών κλπ) είναι οι καλύτερες των περιπτώσεων διότι πρόκειται για προσωπικότητες με τεράστια απήχηση στο παγκόσμιο στερέωμα και η αγορά τους έχει ανταμείψει με πολύ χρήμα! Αυτό το τελευταίο, τους έχει επιτρέψει να περιποιούνται σώμα και πρόσωπο με τον καλύτερο τρόπο, βοηθώντας τους να διατηρούν σε πολύ καλή κατάσταση το δέρμα, τους μυς και το σώμα. Παρόλα αυτά, ο πανδαμάτωρ χρόνος καιροφυλαχτεί και δεν συγχωρεί· θα αφήσει τα σημάδια του και τις αναπόφευκτες φθορές του.
Αυτό το εκκρεμές του χρόνου, το τικ-τακ και τα μπρος-πίσω, όλοι γνωρίζουμε πως είναι ένα βαθύ φιλοσοφικό ερώτημα που πάντα απασχολούσε την ανθρωπότητα και όλοι: νέοι, μεσήλικες, γέροι, υπερήλικες, παρ’ όλο που βλέπουμε τον μέσο όρο ζωής να ξεπερνάει όλο και περισσότερο τα αναμενόμενα, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες, εξακολουθούμε να διατηρούμε την αγωνία μας για την εικόνα τού απώτερου μέλλοντός μας. Δεν αφήνουμε τίποτα ανεξιχνίαστο, ανεξερεύνητο, αόρατο. Οδεύουμε στην ύπαρξή μας με το να αποκαλύπτουμε τα πάντα, καταργώντας κάθε μυστήριο, απορία, ερωτήματα και ασάφειες· ακόμα και εκείνη η πάλαι ποτέ «κρυφή γοητεία», η οποία ήταν και ο κορμός του έρωτα και της έλξης, της ανθρώπινης διάστασης, ακυρώνεται σιγά-σιγά όλο και περισσότερο από τις… δαμόκλειες λογαριθμικές εξισώσεις των αναπτυσσόμενων τεχνολογιών. Παλαιότερα κοιτούσαν το μέλλον μέσα στο φλιτζάνι του καφέ, στις  χαρακιές της παλάμης, στα χαρτιά και στις πασιέντσες όπου οι τσιγγάνες, οι χαρτορίχτρες και τα μέντιουμ μας εξηγούσαν: «τη μοίρα μας, το ριζικό μας». Τώρα, σε μεγαλύτερο βαθμό, όλα τα αναλαμβάνουν τα ιντερνετικά προγράμματα και αυτό δεν θα έχει ποτέ τέλος.
Από την άλλη, ποιος μπορεί να διακόψει την έρευνα σε όλα τα επίπεδα; Σήμερα το να βγαίνει ο Μητροπολίτης  Άνθιμος και να υποστηρίζει πως «σε όλο το Σύμπαν δεν υπάρχει άλλος πλανήτης σαν τη γη» είναι φαιδρό, σαθρό, γελοίο και αντιεπιστημονικό! Προκαλεί γέλωτες ακόμα και σε ανθρώπους με δυο μόνο γραμμάρια μυαλό…
Με λίγα λόγια, αναγνώστες μου, θα έλεγα πως είμαστε καταδικασμένοι να ακολουθούμε τις παντός είδους εξελίξεις, έστω και εκείνες που ανατρέπουν (υποχρεωτικά) κάθε παλαιά συνήθεια, παράδοση, εμμονές σε αξίες τού παρελθόντος χρόνου… (Δεν επιθυμώ να καταργηθούν οι Παραδόσεις, αν κι εδώ πρέπει να κρίνουμε παραδόσεις και… παραδόσεις · μην με αδικήσετε…)
Η πίστη των θρησκειών θα πρέπει να κρατηθεί σε απόσταση από τις συνεχείς ανακαλύψεις της επιστήμης και της τεχνολογικής ισχύος, διότι αναπτύσσεται η γνώση της ύπαρξης της ύ λ η ς και η πραγματικότητα, με την πάροδο του χρόνου, θα αντικαταστήσει πολλές από τις θολές θεωρίες ενός τεράστιου παραδοσιακού θρησκευτικού πολιτισμού, ο οποίος έχει εδραιωθεί βαθιά στην ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια…
Το σημερινό μου θέμα με τις φωτό τού τ ώ ρ α και του μακρινού μέλλοντος περιέχει πάρα πολλά «κρυφά» θέματα και σκέψεις τις οποίες αδυνατώ βεβαίως να εντάξω σε ένα μόνο κείμενο.
Θα επανέλθω όποτε ξαναβρώ την ευκαιρία… Προς το παρόν, προσωπικά, θα προσπαθήσω να συμφιλιωθώ με τις παρούσες αλλά και μελλοντικές μου ρυτίδες…

* Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης

Δείτε τα προηγούμενα 127 άρθρα του Νότη Μαυρουδή

Share.

Comments are closed.