Μανώλης Χριστοδουλάκης: Η τρίτη δύναμη του πολιτικού συστήματος

0

Για «το στοιχείο που μπορεί να δώσει και πάλι προοπτική και ακριβώς αυτό πρέπει να βρει το Κίνημα Αλλαγής», γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
«Βασικός πυλώνας, η ισχυροποίηση του πολιτικού του αφηγήματος. Λόγος σύγχρονος, μακριά από δογματισμούς και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Πραγματικά προοδευτικός, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς συμβιβασμούς με βάση το εκλογικό κόστος ή όφελος. Πρόταση που θα στέκεται πολιτικά και όχι βάσει των εκλογικών ή κοινωνικών δομών και συλλογικοτήτων που επηρεάζονται, ζυγίζονται και διαμορφώνουν θέσεις. Που δεν θα κρατάει “ίσες αποστάσεις” από το τι λένε οι “άλλοι”, ως μία πρώτη απάντηση στην πρόκληση του ετεροπροσδιορισμού. Βαθιά μεταρρυθμιστικός, διδαγμένος από τα αίτια της κρίσης.
Οραματικός στη βάση κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν και θα απασχολήσουν την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο τα επόμενα χρόνια, όπως αυτά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της οικολογίας και της κλιματικής αλλαγής. Συνθετικός και όχι διχαστικός. Αποφασισμένος να κάνει τις θέσεις του πράξη, αποστρεφόμενος την προσκόλληση στην άνευ ουσιαστικού διακυβεύματος πολιτική “καθαρότητα” και τη νοοτροπία ενός “ΚΚΕ του κέντρου”. Που θα δώσει διέξοδο στους πραγματικά προοδευτικούς πολίτες που εγκλωβίστηκαν στο ισχυρό δίλημμα του τεχνητού διπόλου, που εκφράστηκαν εκλογικά από χώρους στους οποίους δεν αυτοτοποθετούνται. Να γίνει στην πράξη ένα σύγχρονο μοντέλο έκφρασης της νέας ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που πέρασε τη δική της κρίση, αναθεώρησε προς το ριζοσπαστικότερο τις θέσεις και το αφήγημα της, προσέγγισε την κοινωνική της βάση και έβαλε σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τους συγκυριακούς συνοδοιπόρους της.
Για τη χώρα, πολιτικός χώρος προς το παρόν χρήσιμος και στη συνέχεια… αναγκαίος
», καταλήγει στο άρθρο του ο Μ. Χριστοδουλάκης.

Share.

Comments are closed.