Η γερμανική εφημερίδα Die Welt εστιάζει στην απρόβλεπτη και επιθετική στάση της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ανάλυσή της, τόσο στο «πεδίο» της, όσο και αναφορικά με την κόντρα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400.
«Η Τουρκία απειλεί τις Βρυξέλλες (σσ.: για την προσφυγική συμφωνία), στην Κύπρο τουρκικά πλοία αναζητούν φυσικό αέριο και η Άγκυρα προκαλεί με την αγορά των ρωσικών S-400. Τα επεισόδια είναι συμπτωματικά και χαρακτηριστικά του ηγετικού προφίλ του Ερντογάν. Κατά ειρωνικό τρόπο όμως θα μπορούσαν να γίνουν για τον ίδιο μπούμερανγκ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Welt στην ανάλυσή της.
«Δεν χρειάζεται πανικός. O Ερντογάν ανοίγει νέα μέτωπα με τη Δύση και κάθε φορά θέλει να πετύχει κάτι συγκεκριμένο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και εξηγεί ότι με τις απειλές στο προσφυγικό ο Ερντογάν θέλει να πετύχει την κατάργηση της βίζας, ενώ με την αγορά των S-400 επιδιώκει μια «αποξένωση» από το ΝΑΤΟ, με φόντο το Συριακό και το Κουρδικό. «Αυτή η ψυχρά υπολογισμένη πολιτική φέρνει πάντα και τη πιθανότητα ριζικών ανατροπών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο», σημειώνει η Welt, θέτοντας όμως το ερώτημα τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Κύπρου.
Στη συνέχεια, η Welt εστιάζει στην επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τα επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό τη Δευτέρα, με πρώτο σταθμό τη Λευκωσία.
«Σε αυτή τη διένεξη η Ελλάδα έχει την ΕΕ για πρώτη φορά εκεί που πάντα ήθελε: σε μια ανοιχτή διαμάχη με την Τουρκία», αναφέρει η Welt, με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες απείλησαν την Τουρκία με κυρώσεις, εάν τα τουρκικά πλοία που κάνουν γεωτρήσεις δεν αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ.
«Η επίσκεψη Μητσοτάκη, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια επίδειξη ισχύος. Αλλά ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός επιδεικνύει εντυπωσιακά χαμηλούς τόνους. Θέλει περισσότερο μια προσέγγιση με την Τουρκία σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση», συνεχίζει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στην Τουρκία υπάρχουν ελπίδες ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδώσει στην Τουρκία την ομάδα των αποκαλούμενων «γκιουλενιστών», που κατέφυγαν στην Αθήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Τέλος, η Welt εκτιμά ότι «ένας συμβιβασμός για το φυσικό αέριο, το άνοιγμα της Αμμοχώστου και βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού θα έφερναν σε όλες τις πλευρές ευημερία». Ωστόσο, ο Ερντογάν μοιάζει να θέλει να εκβιάσει καταστάσεις. «Με την πολιτική αντιπαράθεσης ο Ερντογάν αποβλέπει σε μεγάλα οφέλη– αλλά είναι πιθανό να οδηγηθεί σε μεγάλες απώλειες», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…