Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για το πανεπιστημιακό άσυλο – Το μήνυμα του ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση

0

Το πανεπιστημιακό άσυλο φαίνεται ότι θα είναι ένα νέο σημείο σύγκρουσης μεταξύ των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς η Κουμουνδούρου θα επιμείνει στην διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της ΝΔ για την «γραμμή πλεύσης», ενώ το Κίνημα Αλλαγής τίθεται ευθέως υπέρ της αλλαγής καταθέτοντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Η Χαριλάου Τρικούπη, καταγγέλλει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για μηχανισμό διαστρέβλωσης των θέσεών του και προβοκάτσια, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να υιοθετήσει εκ νέου το νόμο Διαμαντοπούλου για το πανεπιστημιακό άσυλο.
Μάλιστα αποσαφηνίζει πλήρως την πρότασή του θεωρώντας το άρθρο 3 του επίμαχου νόμου, ισχυρή βάση για την αντιμετώπιση της ανομίας αλλά και για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και της λειτουργίας. Είναι αλήθεια ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου – επί κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011– προέβλεπε  την εφαρμογή του νόμου στην περίπτωση αξιόποινων πράξεων.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης έσπευσε χθες να υπογραμμίσει ότι ο ν. 4009/2011 και το συγκεκριμένο άρθρο για το άσυλο είχαν ψηφιστεί τότε από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία της βουλής (από τα 3/4 της βουλής!).
«Υπάρχει λοιπόν απλή λύση. Να φέρετε στην Βουλή και να ψηφίσουμε το άρθρο 3 του Ν. 4009/2011, διάταξη που είχε τότε ψηφιστεί από την Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία . Διάταξη που προστατεύει πλήρως κατά το Σύνταγμά μας, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες», έλεγε χθες ο κ. Χρηστίδης επιμένοντας ότι «η προβοκάτσια και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης των θέσεών μας συνεχίζεται και μετεκλογικά, και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι «η προβοκάτσια και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης των θέσεών µας συνεχίζονται και μετεκλογικά, και από τη Ν∆ και από τον ΣΥΡΙΖΑ».  «Τους προειδοποιήσαμε ότι θα τους ξεμπροστιάσουμε. Η Αυγή, εφημερίδα της πρώην Κυβέρνησης, έπιασε το νήμα από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, για να παραποιήσει τη θέση μας για το άσυλο», ισχυρίστηκε ο κ. Χρηστίδης χαρακτηρίζοντας ξεκάθαρη την θέση που κατατέθηκε από την Φώφη Γεννηματά κατά τις προγραμματικές δηλώσεις την βουλή.
«Το θέμα του ασύλου είναι σοβαρό, δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα για την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε κατάρρευση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ δηλώνοντας ότι η ανομία βέβαια πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί υπονομεύει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και περιορίζει την πρόσβαση στην ποιοτική γνώση των λιγότερο προνομιούχων φοιτητών.
Ας δούμε τι προέβλεπε όμως το άρθρο 3 περί ακαδημαϊκής ελευθερίας του νόµου ∆ιαµαντοπούλου που το ΚΙΝΑΛ καλεί τη Ν∆ να επαναφέρει; 

Η συγκεκριμένη διάταξη προέβλεπε ότι:

  1. Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
  2. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή μονοθεσία.
  3. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόµου καταργούνται το άρθρο 2 του Ν. 1268/1982 (Α’ 87) και οι παράγραφοι 1 έως και 7 και 9 του άρθρου 3 του Ν. 3549/2007 (Α’ 69). Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 2 του νόµου του 1982 (επί Ανδρέα Παπανδρέου) προέβλεπε ότι µόνο µε άδεια του πρύτανη θα µπορούσε να παρέµβει για σοβαρές αξιόποινες πράξεις η Αστυνοµία.
Share.

Comments are closed.