Ρεματιά Χαλανδρίου: Ο Φιλάργυρος της Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου

0

Τη θεατρική παράσταση Ο Φιλάργυρος της Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου σε σκηνοθεσία Μαρίας Φραγκή φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 – Νύχτες Αλληλεγγύης την Κυριακή 28 Ιουλίου.
Λίγα λόγια για το έργο από τους συντελεστές της παράστασης
Η Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου ανήκει στη λόγια δραματουργία, μεταξύ Νεοελληνικού Διαφωτισμού, προεπαναστατικής ατμόσφαιρας  και ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους. Το έργο της, Ο Φιλάργυρος, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα  μιας εποχής ενώ αγγίζει με προσωπικό, ιδιαίτερο τρόπο, ένα από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα στο παγκόσμιο θέατρο, τη φιλαργυρία και τις συνέπειές της. Η εποχή που γράφει το πρωτότυπο έργο της η Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους ως προς την κοινωνική και ιστορική στιγμή της Ελλάδας, ενώ παράλληλα η πρωτοτυπία και δεινότητά της σημαντικής  Επτανήσιας αναδεικνύουν το κείμενο του «Φιλάργυρου» σε εξέχουσας σημασίας δραματουργία για τον σύγχρονο θεατή.

Το ενδιαφέρον μιας σύγχρονης ανάγνωσης αυτού του κειμένου πηγάζει από τη διαχρονικότητα της θεματολογίας και της  επεξεργασίας  των βασικών μοτίβων της κωμωδίας. Η νεαρή δραματουργός Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου αυτονομείται απολύτως σε σχέση με τα προηγούμενα έργα γύρω από το ίδιο θέμα  και σχεδιάζει με τόλμη μια σκοτεινή κατάσταση που δεν αφορά μόνο στον κεντρικό ήρωά της αλλά και στους υπόλοιπους ήρωες του έργου, το οποίο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο. Η τόλμη της δικής της εκδοχής για το τέλος του δυνάστη πατέρα είναι μοναδική ενώ φωτίζει με θαυμαστό τρόπο όλα τα πρόσωπα και ιδίως την απεγνωσμένα επαναστατημένη Μέλουσα, σύζυγο του τσιγκούνη Σέλημου, δημιουργώντας ένα σημαντικό είδος γυναικείας θεατρικής γραφής πολύ νωρίς.
Διάρκεια: 75΄ (χωρίς διάλειμμα)
Δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία
:  Μαρία Φραγκή

Σκηνικά – κοστούμια:  Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική επιμέλεια:  Μαρία Φραγκή
Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Βρυζάκης
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Κίνηση: Νερίνα Ζάρπα
Φωτογραφία: Αναστάσης – Παναγής Μελέτης  
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Ζιάκκας
Παίζουν: Βασίλης Βλάχος, Τάσος Ζιάκκας, Λεονάρντο Θίμο, Δανάη Καλαχώρα, Επαμεινώνδας Μουντζουρέας, Κλεοπάτρα Ροντήρη
H παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

Share.

Comments are closed.